قالب تخت پلیمری بازدید: 53
مقایسه سقف وافل یک طرفه و تیرچه بلوک
 

سقف وافل یک طرفه و سقف تیرچه بلوک هر دو از رایج ترین نوع سیستم های سقف های بتنی هستند که در کشور مورد توجه سازندگان می باشند که هر دو سیستم با توجه به شباهت هایی که با هم دارند تفاوت های زیادی نیز دارند. در ابتدا برای اینکه درک بهتری از مقایسه این دو داشته باشیم باید تعریف هر کدام را بدانیم.
سقف وافل یک طرفه:
سقف وافل یک طرفه نوعی دال بتنی است که با استفاده از قالب وافل یک طرفه که مستطیل شکل و خود دو نوع معمولی و قفل دار است، طراحی، محاسبه و اجرا میشود. قالب های وافل یک طرفه با ارتفاع 25 و 30 سانتی متر در بازار موجود است. فاصله آکس بین قالب ها 60 و 70 سانتی متر و عرض تیرچه هایی که تشکیل می شود بین 12 تا 14 سانتی متر است. این قالب های مونتاژی در محل پروژه سر هم می شوند و به صورت موقت در اسکلت قرار می گیرند و بعد از بتن ریزی از سقف جدا می شوند، این قالب ها در صورت آسیب ندیدن تا 30 بار قابل استفاده هستند.
مزایای سقف وافل یک طرفه:
حمل و نقل آسان به دلیل سبک بودن قالب ها
قابل استفاده بودن قالب ها برای دفعات متعدد
عدم استفاده از تیرچه آماده و جرثقیل
افزایش کیفیت اجرا
تجدید پذیری قالب ها و سازگاری با محیط زیست
زیبایی نمای زیرین سقف
معایب سقف وافل یک طرفه:
نیاز به سقف کاذب
مدت زمان اجرای بیشتر نسبت به سقف تیرچه و بلوک
سقف تیرچه بلوک:
در تعریف کلی تیرچه بلوک نوعی دال بتنی است شامل تعدادی تیر موازی T شکل که با فاصله از هم قرار می گیرند و بلوک هایی بین این فواصل قرار می گیرند. اجزای اصلی این سیستم تیرچه، بلوک، میلگرد حرارتی( افت و میلگرد منفی) و بتن پوششی می باشد. رایج ترین تیرچه نوع بتنی با قالب فلزی یا سفالی است و در کنار این نوع تیرچه کرومیت یا فلزی هم بسیار پرکاربرد است. که این تیرچه ها با سه نوع میلگرد خرپا، میلگرد کف خرپا و میلگرد بالایی مسلح میشوند. بلوک ها نیز از آب، فیلر، ماسه بادی و سیمان به وجود میاید که تنها وظیفه بلوک ها پر کنندگی می باشد و نقش سازه ایی ندارند.
مزایای سقف تیرچه بلوک:
قابل دسترسی در سراسر کشور
عدم نیاز به نیروی متخصص و ماهر
سهولت در استفاده و پیاده سازی
عایق صدا
معایب سقف تیرچه بلوک:
خطرات متعدد در حین اجرا و بتن ریزی سقف در صورت عدم تحمل بلوک
عدم چسبندگی بتن با سایر اجزا به دلیل پیش ساخته بودن تیرچه ها
احتمال شکستگی تیرچه ها به دلیل کیفیت پایین
 
شباهت سقف وافل یک طرفه و سقف تیرچه بلوک:
هر دو سیستم عملکرد یک طرفه دارند و مناسب دهانه های کوتاه می باشند.
تصویر1-اجرای سقف وافل یک طرفه (آرماتور بندی و قالب بندی)
 
تفاوت سقف وافل یک طرفه و سقف تیرچه بلوک:
در اجرای سقف های وافل یک طرفه نیاز به استفاده از تیر های از قبل ساخته شده نیست و آرماتور بندی و بتن ریزی به صورت درجا انجام می گیرد که همین موضوع باعث می شود بر روی فرایند اجرا نظارت کامل وجود داشته باشد و موجب افزایش کیفیت دال می شود ولی در اجرای سقف تیرچه بلوک از آنجایی که تیرچه ها و بلوک ها از قبل در کارگاه ها ساخته شده اند امکان اینکه از بتن و آرماتور بی کیفیت استفاده شده باشد و همچنین بخش هایی از تیرچه فاقد میلگرد باشد وجود دارد که این امر اجرای سقف را تحت تاثیر خود قرار می دهد .
تیرچه ها در سقف های وافل یک طرفه به یک سمت است و به خاطر وزن پایین سقف میتوان دهانه های 8 الی 9 متری اجرا کرد ولی در سقف های تیرچه بلوک اگر دهانه بلند تر نیاز باشد باید از تیرچه های دوبل استفاده شود زیرا دهانه سقف بین 6 تا 7 متر است.
در سقف وافل به علت حذف تیرهای میانی و همچنین مشبک بودن وزن مرده کاهش پیدا می کند یعنی وزن بتن و میلگرد کم میشود که یک خاصیت مثبت برای هر سازه ایی می باشد زیرا باعث عملکرد خوب آن در دهانه های بلند و هنگام زلزله است. در تیرچه بلوک امکان حذف تیرهای میانی به علت تکیه گاه بودن وجود ندارد و در دهانه بیشتر از 4 متر از کلاف میانی استفاده می شود.
در سقف وافل یک طرفه به علت حجم اندک میلگرد ها همینطور سبک و مدولار بودن قالب ها کیفیت اجرای بالاتری را نسبت به سقف تیرچه و بلوک شاهد هستیم.
نمای اکسپوز زیرین سقف وافل ظاهر زیبایی دارد و همواره مورد توجه معماران و طراحان بوده و نمای زیرین تیرچه بلوک ظاهری صاف و تخت دارد.
به دلیل اینکه برخی از قالب های وافل یک طرفه را تا 30 بار نیز میتوان استفاده کرد قیمت تمام شده سقف وافل نسبت به بقیه سقف ها در پروژه های بزرگ کمتر است. در سقف وافل نیاز به تیرچه های پیش ساخته نیست این امر باعث کاهش هزینه در خرید، حمل و نقل و انبار داری می شود. در کل برای پروژه های کوچک تیرچه بلوک و برای پروژهای بزرگ وافل به صرفه تر است.
 
تصویر2-اجرای سقف وافل یک طرفه با قالب های وافل یک طرفه قفل دار 
بازدید: 65تاریخ انتشار : 1403/06/06
    سقف وافل