قالب تخت پلیمری بازدید: 64

 قالب تخت پلیمری ( پلاستیکی ) چیست ؟ 

قالب بتن پلاستیکی در اجرای بخش های متنوعی از ساختمان به دلیل سهولت در اجرا قالب بندی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع از قالب ها با وجود ابعاد و اندازه متنوع و توانایی بالا در قالب بندی در بخش های گوناگون ساختمان مورد استفاده قرار می‌گیرند قالب تخت پلاستیکی از جنس پلیمر با کیفیت abs از ترکیب ماده هایی همچون آکریل نیتریل، بوتادین و استایرن تشکیل می شود که سطح کیفی بالایی دارد. همچنین پلی پروپیلن pp یکی دیگر از مواد قابل استفاده برای تولید قالب های تخت پلاستیکی می باشد که نسبت به abs از درجه کیفیت کمتری برخوردار هستند. این قالب بتن پلاستیک در ارتفاع 1 متر و عرض 10 الی 60 سانتی متر با وزن 8/1 الی 2/5 کیلوگرم و لبه های قالب های پلاستیکی 5 یا 8 سانتی متر می باشد. و به طور کلی در ساخت انواع سازه های بتنی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ابعاد قالب های تخت پلیمری تولیدی شرکت فنی مهندسی آبا
 
طول (سانتی متر)
عرض (سانتی متر)
مساحت (متر مربع)
100
10
0.1
100
15
0.15
100
20
0.2
100
25
0.25
100
30
0.3
100
35
0.35
100
40
0.4
100
45
0.45
100
50
0.5
80
40
0.32
80
50
0.4
80
60
0.48
80
80
0.64
90
45
0.405

 

اتصالات و تجهیزات قالب های تخت پلاستیکی

از ویژگی های قالب پلاستیکی قابلیت اتصال به قالب های فلزی به وسیله ی پیم و گوه و بست قورباغه ای و قابل اتصال به قالب وافل با قفل های پلاستیکی است.

روش تولید قالب های تخت پلیمری ( پلاستیکی ) مرحله به مرحله :

1_  طراحی و تولید قالب پایه و فولادی اولین مرحله تولید قالب بتن پلیمری است که هزینه اولیه ساخت این قالب فولادی بسیار بالا خواهد بود همچنین زمان ساخت آن نیز طولانی می باشد (5 الی 6 ماه) به همین جهت محاسبه قیمت قالب بر اساس قیمت روز آهن الات محاسبه میگردد و به علت زمان بر بودن ساخت قالب پایه در صورت نیاز به ابعاد خاص در پروژه های بزرگتر احتیاج به ذکر این موارد در قرارداد است. پس بنا به این دلایل ساخت قالب پایه با ابعاد خاص برای پروژه های کوچک توجیه اقتصادی ندارد.
·         طراحی قالب پایه
·         خرید فولاد آلیاژی
·         تراشکاری به وسیله دستگاه cnc  جهت رسیدن به فرم هندسی طرح
·    مونتاژ قالب به وسیله دستگاه فرز ( ایجاد سوراخ بر روی و پشت قالب جهت تزریق مواد پلاستیک)
·         اتصال صفحات نگهدارنده قالب

2_ تامین مواد اولیه برای ساخت قالب بتن پلاستیکی اولین مرحله ساخت این قالب هاست که توسط تولید کننده یا به شکل از قبل آماده خریداری می شود یا با استفاده از فرمول منحصر خود آن را تهیه می نمایند.
3_ مرحله آخر با استفاده از دستگاه تزریق انجام میشود که این دستگاه نیز بستگی به نوع قالب، حجم، وزن و اندازه قطعه داری ابعاد و توناژ مختلف می باشد. در این مرحله مواد پپه وارد دستگاه تزریق شده و قالب تخت تزریق می شود. و قطعه تولید می شود. غالباٌ دمای دستگاه تزریق 220 درجه سانتیگراد و فشار آن 1000 psi تنظیم است.
پس از تولید قالب های تخت پلیمری، انبار داری این محصولات به انضمام بارگیری آن را هم میتوان در زمره مراحل تولید قرار داد.
ویدیو زیر مراحل تولید قالب وافل دو طرفه می باشد که به جز قالب پایه بقیه پروسه تولید مشابه تولید قالب تخت پلاستیکی می باشد
 
 

قالب بندی +  انواع ،  روش ها و تکنیک ها

امروزه از این نوع قالب های ساختمانی به دلیل ابعاد متنوع و استحکام بسیار بالا و وزن پایین در نتیجه اجرای سریع و آسان در اجرای بخش های مختلف سازه مانند فونداسیون، دیوار، ستون و سقف مورد استفاده قرار می گیرند

1.     قالب بندی فونداسیون:

اجرای فونداسیون از مراحل اولیه ساخت است که خود شامل مراحل مختلفی می شود فونداسیون یا پی ساختمان مهم ترین بخش از یک ساختمان است که وظیفه انتقال بار به زمین و تحمل وزن ساختمان را به عهده دارد. بعد از انتخاب نوع فونداسیون بر اساس نوع خاک، شرایط آب و هوایی، نوع سازه و محلی که قرار است در آن اجرا شود نوبت به قالب بندی میرسد که وظیفه اصلی آن پیشگیری از حرکت جانبی سازه، پیشگیری از نشست نامتقارن ساختمان و همچنین افزایش پایداری ساختمان می باشد. از این رو خرید تجهیزات و قالب های با کیفیت و رعایت نکات اجرایی بسیار حائز اهمیت می باشد.
نکات اجرایی قالب بندی فونداسیون با قالب تخت پلاستیکی:
·   خرید بهترین نوع تجهیزات با کیفیت و با قدرت تحمل بالا همچنین استفاده از قالب های با دوام که میتواند به صحت قالب بندی کمک کند و عمر طولانی تری داشته باشند و بتوان از آنها برای پروژه های مختلف مجدد استفاده نمود. قالب های تخت پلیمری تولیدی شرکت آبا این امکان را به پیمانکار و کارفرمای عزیز خواهد داد
·   توجه به اتصال مقاوم قالب ها به یکدیگر و اتصال یکپارچه آن ها به وسیله پین و گوه، استفاده از قطعات اتصالی مناسب میتواند از جدا شدن قالب ها در هنگام ریخته شدن بتن جلوگیری کند ( استفاده از تجهیزات مناسب )
·   استفاده از لوله های داربست و یا پروفیل ها مناسب و ایجاد ستون ها و پایه های قوی همینطور استفاده از گیره های مستحکم جهت مهار بندی و مقاوم سازی قالب های تخت پلیمری در هنگام ریخته شدن بتن که میتواند آنها را در جای خود ثابت نگه دارد و مانع تغییر شکل اولیه قالب ها شود.
از مزایای استفاده از قالب تخت پلاستیکی جهت قالب بندی فونداسیون میتوان به روش اجرای آسان استحکام و ماندگاری این قالب ها نسبت به سایر قالب ها، به صرفه بودن استفاده از این نوع قالب قابلیت استفاده از اتصالات، باز و جمع شدن ساده قالب ها بعد از اتمام کار و به وجود آمدن سطحی صاف برای بتن ریخته شده


2.     قالب بندی دیوار:

دیوارها وظیفه تحمل بار مرده ساختمان و نیروهای افقی و عمودی سازه را به عهده دارند از این رو یکی از مراحل حساس یک پروژه مرحله قالب بندی دیوار می باشد. قالب بندی دیوار بتنی به نوع دیوار بستگی دارد. هر یک از این دیوارها در محل خاصی از پروژه بکار می روند که قالب بندی هر کدام به دلیل ساختار، استحکام و محل استقرار با دیگری متفاوت می باشد.
قالب بندی دیوار یک طرفه: این سیستم در اصل بهترین روش برای ساخت دیوارهای حائل است. زیرا در اجرای این نوع از دیوار یک سمت آن به خاک است پس به یک سمت آن دسترسی وجود ندارد، نیاز به بتن ریزی به یک سمت دیوار نیست. دیوار حائل روی اضلاع سازه نصب می شود و وظیفه محافظت سازه در برابر نیروهای حاصل از آب، خاک و محیط اطراف را دارد.
تجهیزات و دستگاه های قالب بندی دیوار یک طرفه:
·        قالب تخت پلیمری: مهم ترین ابزار برای جلوگیری از ریزش بتن
·        سولجر یا جک شاقول کننده: محافظت از قالب در برابر فشارهای وارد بر آن
·        پین و گوه: اتصالات قالب بندی
·   لوله داربستی، نبشی، ناودانی: نگه داری سازه، ایمنی ساختمان، تقویت و پشتیبانی دیوارها، ساخت انواع چهارچوب
·        بولت عصایی: اتصال سوولجر به پشت بند قالب
·        انکر بولت: اتصال دائمی قطعات سنگین به سطح بتن
·        گیره قالب بندی: اتصال پشت بند به قالب های پلاستیکی
·        واشر تخت یا کاس: اتصال قالب های بتنی
·        مهره بولت: مهار وزن بولت و مهار فشار وارد بر قالب ها هنگام بتن ریزی
نکات اجرایی قالب بندی دیوار یک طرفه با قالب تخت پلاستیکی
در اجرای دیوار یک طرفه به دلیل عدم دسترسی به یک طرف دیوار نمیتوان از بولت ها برای تثبیت قالب ها در جای خود استفاده کرد، بجای آن از انکربولت که مسئول تحمل نیروهای جانبی بتن بخش های بالایی است استفاده می شود به این صورت که انکربولت از قالب یک طرفه عبور داده می شود و در جای خود باقی می ماند برای اجرای این سیستم اول یک ردیف از قالب ها به وسیله پین و گوه به یکدیگر متصل می شوند سپس به جهت هم راستایی و ایجاد مقاومت در برابر فشار جانبی بتن از لوله داربستی به عنوان پشت بند افقی استفاده می شود که این لوله ها توسط گیره متوسط به قالب ها متصل می شوند وظیفه گیره ها محکم نگه داشتن قالب ها و لوله ها به صورت همزمان در کنار هم می باشد تا یکپارچگی آنها در اثر حمل و نقل به هم نخورد و از هم جدا نشوند همچنین میتوان جهت هم راستایی و شاقول نمودن عمودی از یک ردیف لوله دیگر به شکل عمود بر لوله ها استفاده نمود که برای این اتصال آن ها می توان از گیره بلند بهره برد. از قوطی، ناودانی یا تیر آهن نیز میتوان بجای لوله داربستی که با گیره بلند قابل اتصال هستند استفاده کرد. با اضافه کردن سولجر به جای لوله های عمودی میتوان قطعات بزرگی از قالب ها را مونتاژ کرده و با جرثقیل به سادگی جابجا کرد. برای اجرای سازه های سنگین و مرتفع و نیز در موارد تکراری از این روش برای ساخت پانل های یکپارچه استفاده می شود که باعث افزایش سرعت قالب بندی، کاهش استهلاک قالب ها و در نهایت پایین آمدن هزینه دستمزد و نصب قالب می شود.
 
قالب بندی دیوار دو طرفه: قالب بندی دیوار دو طرفه بر اساس 1. مهار فشار جانبی بتن 2. ارتفاع دیوار 3. پایداری مجموعه قالب ها طراحی و اجرا می شود، از این سیستم برای ساخت دیوار های برشی و حائل به صورت قالب بندی یکپارچه مدولار استفاده می شود این یکپارچگی باعث جلوگیری از تکان خوردن یا جابجایی قالب ها از محل نصب می شود.
تجهیزات و دستگاه های قالب بندی دیوار دو طرفه:
·        قالب تخت پلیمری: مهم ترین ابزار برای جلوگیری از ریزش بتن
·        سولجر یا جک شاقول کننده: محافظت از قالب در برابر فشارهای وارد بر آن
·        پین و گوه: اتصالات قالب بندی
·   لوله داربستی، نبشی، ناودانی: نگه داری سازه، ایمنی ساختمان، تقویت و پشتیبانی دیوارها، ساخت انواع چهارچوب
·        بولت عصایی: اتصال سوولجر به پشت بند قالب
·        انکر بولت: اتصال دائمی قطعات سنگین به سطح بتن
·        گیره قالب بندی: اتصال پشت بند به قالب های پلاستیکی
·        واشر تخت یا کاس: اتصال قالب های بتنی
·        مهره بولت: مهار وزن بولت و مهار فشار وارد بر قالب ها هنگام بتن ریزی
نکات اجرایی قالب بندی دیوار دو طرفه با قالب تخت پلاستیکی
·   مهار فشار جانبی بتن: به این منظور از دو سیستم میان بولت های آب بند و میان بولت دو سر رزوه استفاده می شود، میان بولت های آب بند در سازه هایی که نیاز به آب بندی باشد مورد استفاده قرار میگیرند و نهایتا در بتن مدفون می شوند. میان بولت آب بند فنری با توجه به ضخامت دیوار متغییر است که توسط بولت های بیرونی و مهره و واشر به پشت بند های عمودی وصل می شوند. و میان بولت آب بند چدنی که اندازه آن ثابت است و توسط میان بولت های تمام رزوه، مهره و واشر به پشت بند های عمودی متصل می شود. بولت های دو سر رزوه نیز با توجه به ضخامت دیوار قابل تغییر می باشد و برای جداره های غیر آب بند یا دیوار برشی که تعبیه سوراخ در بتن از نظر فنی مشکلی ایجاد نمی کند، با مهره و واشر به پشت بند های عمودی متصل می شود.
·   ارتفاع دیوار: هر چه ارتفاع دیوار بیشتر شود میزان فشار هیدرواستاتیکی آن نیز بالا می رود. در نتیجه باید قالبها از استحکام لازم برخوردار باشند. و برای قالب بندی های دیوار تا ارتفاع ۲/۵ متر از پشت بند لوله و در قالب بندی های با ارتفاع بیشتر از ۲/۵ متر از سولجر استفاده کرد.
·        پایداری مجموعه قالب ها: اگر ارتفاع تا ۴ متر باشد، باید از جک شاقول کننده با بازوی تلسکوپی استفاده شود. در ارتفاع بالاتر از ۴ متر نیز می‌توانید با استفاده از شمع حمایتی و پیچ‌ های تنظیم راست‌گرد و چپ‌گرد، پایداری مجموعه قالب را تضمین کنید.
همانند قالب بندی یک‌طرفه، در قالب بندی دیوار دو طرفه نیز باید ابتدا قالب‌ های مدولار را با استفاده از پین و گوه به یکدیگر متصل کنید و پس از بستن پشت‌ بندها، آن‌ها را به کمک جرثقیل در جای خود قرار داده و در مرحله آخر نیز پس از بستن بولت یا میان بولت قالب ‌ها را در جای خود تثبیت و فیکس کنید.
 
جهت قالب بندی دیوار دوطرفه ، قالب های مدولار در دو طرف آرماتور های بسته شده، بوسیله پین و گوه و گیره متوسط (کلیپس) نصب شده و بوسیله بلت های تمام رزوه که در فاصله یک متر عرضی و ۵۰ سانت عمودی بسته میشود مانع از دفرمه شدن و جداشدن دو ردیف قالب بتن از همدیگر بر اثر فشارهای جانبی بتن میشوند. از پروفیل یا لوله به عنوان پشت بندهای افقی و از سولجر برای پشت بند عمودی استفاده میگردد که در فواصل ۱ متری از یکدیگر قرار گرفته و نیروی هیدرواستاتیک را در قالب دیوار مهار میکند. پشت بندهای لوله و سولجر ضمن ایجاد استحکام بعلت یکپارچه نمودن قالبها سبب سهولت در جابجایی قالب دیوار نیز میشود.

3.     قالب بندی ستون:

ستون ها یکی از محور های اصلی سازه ها هستند از این رو استفاده از قالب ها و اتصالات با کیفیت همچنین اجرای استاندارد آنها به استحکام ساختمان  کمک میکند. وظیفه اصلی ستون ها انتقال بار از سازه های بالا به سازه های پایین است.
اجزای قالب بندی بتن شامل: قالب پلاستیکی بتن، پین و گوه، پشت بند و جک های مایل، کلیپس یا بست قورباغه ایی، تسمه قالب بندی
ستون‌های بتنی معمولا با استفاده از میلگردهای طولی (هم‌راستا با محور طولی) و میلگردهای عرضی (عمود بر محور طولی) ساخته می‌شوند. جانمایی میلگردها از اهمیت بالایی در اجرای صحیح ستون بتنی برخوردار است.
بستن قالب از سیستم نگهدارنده از قبیل گیره و سنجاق برای اتصال قسمت‌های مختلف قالب جهت قالب‌ بندی ستون بتنی استفاده می‌شود. تراز قالب به‌منظور عمود بودن درست ستون­ها از ابزارهای تراز کننده قالب بتن استفاده می‌شود.
 
 

4.     قالب بندی سقف:

سقف ها و یا همان سیستم باربر ثقلی یک از مهمترین ارکان اجرای سازه میباشد، در اصطلاح مهندسی به سقف ها دیافراگم نیز میگویند، سقف های بتن آرمه انواع مختلفی دارند، دال ها، سقف وافل یک و دو طرفه، سقف های دال مجوف و سقف تیرچه و بلوک از مهمترین سقف های بتنی میباشند.
صفر تا صد اجرای سقف با قالب های تخت پلیمری به همراه فیلم
v    زیر سازی و نصب
برای اجرای زیر سازی سقف ابتدا قوطی های داربست به صورت افقی به میلگردهای انتظار در بالای ستون ها بسته شده و در محل تقاطع هم تراز می شوند بعد از آن جک های صلیبی زیر لوله های داربست قرار می گیرند و برای تثبیت جک ها زیر آنها چهار تراش چوبی قرار می دهند. این ابزار ساختمانی متشکل از سه بخش نری، مادگی و رزوه که قسمت پایین و بالای جک ها از لوله ساخته شده است، قسمت پایین با قطر 6 سانتی متر و ضخامت 2 میلی متر و قسمت بالا با قطر 5 سانتی متر و ضخامت 5/2 میلی متر می باشد بر روی لوله نری برای تنظیم ارتفاع، سوراخ هایی با فاصله 10 سانتی متر به شکل منظم تعبیه شده که به وسیله پیچ و مهره ی قسمت مادگی متصل می شوند و با استفاده از انواع رزوه بعد از تنظیم ارتفاع در جای خود فیکس و محکم می شوند.
اصلی ترین کاربرد این جک ها عبارت است از
·        کفراژبندی سقف
·        ایجاد ایستایی برای حفظ استحکام سقف در زمان بتن ریزی
·        ثابت نگه داشتن سقف پس از گیرش بتن تر
·        ایجاد حائل های دیوارهای برشی یک طرفه
روش و مراحل نصب جک ها (پایه های اطمینان)
·        محاسبه تعداد جک ها
·        تعیین فواصل استاندارد جک ها از هم (جک های معمولی 80 سانتی متر)
·        اطمینان از زیر سازی و استحکام محل قرارگیری جک ها
·        تنظیم ارتفاع و اتصال قسمت نر و مادگی به وسیله پیچ و مهره
·        جاگذاری جک ها
·   فیکس و محکم کردن قسمت پایینی و بالایی جک ها به وسیله رزوه و پیم و اتصال به سقف
(در اجرای سقف های دهانه بلند مشابه سقف وافل توصیه می شود هم زمان از اسکافلد در کنار جک ها استفاده شود)
پس از پایان زیرسازی عمودی و افقی نوبت جاگذاری قالب های تخت پلاستیکی به صورت تکی روی شبکه زیرین است. این قالب ها به وسیله سیم 5/2 همبندی می شوند
 
v    آرماتور بندی
زمانی که میلگرد ها بر اساس محاسبات نقشه با برشکاری، خمکاری، جوشکاری و بعد از آن به شکل شبکه ای به یکدیگر متصل شدند آرماتور به دست خواهد آمد که در نهایت در بتن مسلح و سازه های ساختمانی از این فرایند ( آرماتوربندی ) استفاده می شود. آرماتور بندی سبب بالا رفتن تحمل بتن در برابر نیروهای کششی و برشی، پایداری بیشتر سازه، مقاومت سازه در برابر آب و آتش و ... می شود. از تجهیزات ارماتور بندی میتوان به دستگاه برش میلگرد، دستگاه میلگرد خم کن و دستگاه خاموت زن اشاره نمود.
اجرای فرایند آرماتور بندی معمولا شامل این موارد می باشد: 1. مشخص کردن نوع و سایز میلگردها بر اساس نقشه سازه 2. قرار دادن آرماتور ها با فواصل و سایز مشخص شده در نقشه در محل 3. بستن آرماتورها به یکدیگر به وسیله سیم آرماتور بندی و خاموت گذاری
v    بتن ریزی
بتن از پر کاربردترین مصالح ساختمانی می باشد که از ترکیب سیمان و سنگ دانه های ریز و درشت بوجود می اید. فرایند بتن ریزی یکی از مهم ترین عملیات ساخت سازه می باشد که سبب استحکام، پایداری و ایمن سازی ساختمان می شود .
دستگاه ها و تجهیزات بتن ریزی سقف شامل: اسپیسر بتن، پمپ بتن، میکسر بتن، ویبراتور بتن بر اساس مراحل تعیین شده و بدون تاخیر انجام می شود
v    باز کردن قالب ها
این که بعد از اجرای یک سقف چه زمانی برای جدا سازی جک ها مناسب است خود وابسته به عوامل متعدد می باشد که نیاز به محاسبه دارد این زمان معمولا بین 10 تا 30 روز است
1.      نوع بتن: کیفیت سیمان و مواد افزودنی معدنی
2.      نحوه عمل آوردن بتن: غرقاب و غوطه ور کردن، استفاده از بخار، عمل آوری در اتو کلاو، مه سازی و آب پاشی و استفاده از ورق شیمیایی و پلاستیکی
3.      دمای محیط: آب و هوای خشک آب و هوای مرطوب هر چه دمای هوا بالاتر باشد روند به مقاومت رسیدن بتن در نتیجه باز کردن جک ها و قالب ها سریع تر می شود
با توجه به مقرارت ملی ساختمان، زمانی که بتن به 70 درصد مقاومت 28 روزه رسیده باشد می توان جک سقف و قالب بتن را از زیر سقف برداشت (مبحث 9 مقررات ملی سال 1392 در این مورد توضیح داده است اما در مبحث 9 سال 99 این موضوع مسکوت مانده است).
 
 
تذکر: باز کردن زودتر از موعد جک ها در برخی موارد باعث فروپاشی یک یا چند طبقه میگردد
توصیه: پایه های اطمینان در دو طبقه پشت سر هم و در امتداد هم قرار بگیرد
جدا سازی جک ها و قالب ها
·        برداشتن جک ها بدون ضربه باشد
·        بار به تدریج از روی آن حذف شود
·        در کنسول ها برداشتن جک از لبه به طرف تکیه گاه انجام شود
مزایای قالب تخت پلیمری
·        عدم نیاز به موادی مثل روغن سوخته و گازوئیل یا هر مواد دیگری
·        بالا بودن سرعت اجرا با استفاده از این قالب ها
·        جدا سازی بسیار راحت و آسان از سقف به دلیل صیقلی بودن قالب
·        وزن کم که باعث سهولت در استفاده و افزایش راندمان نیروی کار می شود
·        قابلیت انطباق با قالب های فلزی از طریق پیم و گوه
·        دارای استحکام و دوام بالا
·        ضریب انتقال حرارت بسیار پایین که در کیفیت بتن نقش به سزایی دارد
·        سازگاری با شرایط آب و هوایی متنوع کشور عزیز ایران
·        قابلیت بازیافت در نتیجه دوستدار و سازگار محیط زیست
·        قابلیت اتصال از طریق قفل های پلاستیکی
·        صرفه اقتصادی در بلند مدت
·        همچنین قابلیت بازخرید قالب ها بعد از اتمام کار پروژه توسط شرکت مهندسی آبا
 

قابلیت باز خرید قالب تخت پلاستیکی

و آخرین نکته ایی که در هنگام خرید قالب های وافل یک طرفه قفل دار باید در نظر داشت امکان باز خرید این قالب ها توسط فروشنده پس از اتمام کار پروژه است. شرکت مهندسی آبا تمامی قالب های وافل یک طرفه خود را گارانتی کرده و به صورت مادام العمر طرح تعویض دو به یک یا معادل وزنی آن را در دستور کار خود قرار داده است.
 
بازدید: 64تاریخ انتشار : 1403/06/06
    سقف وافل