صفر تا صد سقف اینتل دک (معرفی-مزایا و معایب-نحوه اجرا)

 

در این نوشتار قصد داریم ابتدا به معرفی سقف اینتل دک بپردازیم و پس از آن با بررسی مزایای و معایب آن درک درستی از این سیستم داشته باشیم و در نهایت با نحوه اجرای آن به صورت گام به گام آشنا شویم.
معرفی سقف اینتل دک:
سقف اینتل دک یک نوع دال دو طرفه بتن آرمه میباشد که در زمره دال های مشبک مطابق با مبحث 9 مقررات ملی ساختمان میباشد، این سقف ها با توجه به وجود تیرچه های متعامد در هر دو جهت، پیکر بندی مناسبی جهت ایجاد یک دیافراگم سازه ای را خواهند داد، در تصویر 1 نمای کلی از سقف اینتل دک نمایش داده شده است.
 
تصویر1-نمای کلی سقف های اینتل دک

سقف های اینتل دک از چندین جزء تشکیل شده اند، این اجزا عبارتند از :
1-بلوک های تحتانی قالب اینتل دک:
جنس این بلوک ها عموما از بتن سبک الیافی و مشتقات آن میباشد که وزن آن را میتوان مطابق با ابعاد و ضخامت آن، با توجه به جدوال مبحث 6 مقررات ملی ساختمان محسابه کرد (تصویر2 یک نمونه از بلوک تحتانی اینتل دک)
 
تصویر2-شکلی کلی بلوک های تحتانی سقف اینتل دک

2-اسپیسر: برای اینکه قالب های تحتانی سقف اینتل دک بتوانند به صورت گونیا و در یک راستا تنظیم شوند، اسپیسر در سقف اینتل دک مابین دو بلوک تحتانی قرار می‌گیرد، این اسپیسر ها میبایست به بلوک ها چفت و بست شوند تا فاصله تیرچه های متعامد یک اندازه باشند و از اطمینان مناسبی در هنگام بتن ریزی برخوردار باشند، در تصویر3 نمونه ای از اسپیسر و نحوه تنظیم آن ها با بلوک های تحتانی نمایش داده شده است.
 
تصویر3-تنظیک بلوک سقف اینتل دک با اسپیسر مخصوص

3-بلوک فوقانی اینتل دک: آخرین مصالح مورد نیاز انحصاری سقف اینتل دک بلوک های فوقانی میباشد، این بلوک ها از نوع فوم سقفی و به اندازه مشخص با ارتفاع مشخص بسته به دهانه سقف میتوانند متفاوت باشند، هرچند از دیدگاه نگارنده این نوشتار میتوانید از هر بلوکی که ضوابط آیین نامه مقررات ملی ساختمان مبحث 5 ام را رعایت کند استفاده کنید لیکن استفاده از این بلوک ها بیشتر جنبه اقتصادی و انحصاری را به خود دارند، در تصویر 4 این بلوک های فوقانی سقف اینتل دک نمایش داده شده است.
 
تصویر4-نمونه از بلوک های فوقانی سقف اینتل دک
 

مزایای سقف اینتل دک:

سقف اینتل دک دارای مزایای متعددی است که آن را به یک گزینه جذاب در پروژه‌های ساختمانی تبدیل کرده است. در زیر به برخی از این مزایا اشاره می‌شود:

1-سبکی و استحکام: سقف‌های اینتل دک به علت حذف بتن نواحی کششی باعث کاهش بار سازه و در عین حال حفظ استحکام و دوام می‌گردد.
2-عایق حرارتی و صوتی: این سقف‌ها به دلیل طراحی خاص خود، عایق‌های خوبی در برابر حرارت و صدا هستند که به بهبود شرایط زندگی و کار کمک می‌کند.
3-کاهش هزینه‌های انرژی: با عایق‌کاری مناسب، این سقف‌ها می‌توانند به کاهش هزینه‌های گرمایش و سرمایش ساختمان کمک کنند.
4-پایداری و مقاومت: سقف‌های اینتل دک معمولاً در برابر شرایط جوی نامساعد و زلزله مقاوم هستند، که به افزایش ایمنی ساختمان کمک می‌کند.
5-تنوع در طراحی: با توجه به سختی مناسب این سقف ها، افزایش دهانه ستون به ستون، ایجاد یک فضای معماری مناسب را به طراحان و کارفرمایان میدهد.
 
معایب سقف اینتل دک:
سقف‌های اینتل دک نیز مانند هر سیستم ساختمانی دیگر، معایبی دارند که در نظر گرفتن آن‌ها هنگام تصمیم‌گیری برای استفاده از این نوع سقف‌ها مهم است. برخی از معایب این سقف‌ها به شرح زیر است:
1- هزینه اولیه بالا: در مقایسه با بعضی از روش‌های سنتی، هزینه خرید و اجرای سقف‌های اینتل دک ممکن است بالاتر باشد.
2- نیاز به تخصص در نصب: نصب این نوع سقف‌ها نیاز به مهارت و تجربه خاصی دارد. اگر نصب به درستی انجام نشود، می‌تواند مشکلاتی را به وجود آورد.
3- مسائل زیست‌محیطی: در صورت استفاده از مواد غیر قابل بازیافت یا آسیب‌زننده به محیط زیست، ممکن است اثرات منفی بر محیط زیست داشته باشند.
با توجه به این معایب، مهم است که قبل از انتخاب سقف اینتل دک، به دقت نیازها و شرایط پروژه را بررسی کنید.
 
نحوه اجرای سقف اینتل دک گام به گام:
1-اجرای کفی کشی تیرهای بتن آرمه
در این مرحله با توجه به ابعاد تیرها، عرض تیر و ارتفاع آن و اویز آن اقدام به کفی کشی تیرها و شمع بندی زیرین آن میشود، برای کفی تیرها استفاده از قالب های پلاستیکی تولیدی شرکت آبا پیشنهاد میشود، از لینک زیر میتوان مزایا و نحوه اجرا قالب های تخت پلیمری شرکت آبا را مشاهده کنید:
 

2-اجرای شاسی کشی و قالب چینی زیرین دال های بتن آرمه (سقف اینتل دک):
با توجه به اینکه اجرای سقف های اینتل دک مشابه دال بتن آرمه درجا میباشد، باید تمامی نواحی سقف توس قالب های پلیمری، فلزی،چوبی و تجهیزات مشابه پوشیده شوند، برای افزایش سرعت اجرا پیش نهاد میشود از قالب های تخت پلیمری جهت قالب چینی استفاده کرد. (تصویر5)
 
تصویر5-استفاده از قالب های تخت پلیمری شرکت آبا در اجرای سقف اینتل دک
 
 
 
3-چینش قالب های تحتانی و تنظیم با اسپیسر مخصوص:
همانطور که توضیح داده شد برای اجرای سقف های اینتل دک میبایست قالب های تحتانی سقف ابتدا اجرا و توسط اسپیسر به یکدیگر مهار شوند، این کار پس از کفی کشی کامل دال ها صورت میگیرد و عموما زمان زیادی را میبرد، برای گونیا شدن و اجرای دقیق این قالب ها پیش نهاد میکنیم از ریسمان کشی و تنظیم دقیق این قالب ها با توجه به عرض دهانه تیرها استفاده کنید، در تصویر 6، نمونه ای از اجرای بلوک تحتانی به همراه اسپیسر نمایش داده شده است.
 
https://inteldeck.ir/wp-content/uploads/2020/01/inteldeck03.jpg
تصویر6-چینش بلوک های تحتانی اینتل دک و مهار آن ها توسط اسپیسر مخصوص
 

4-آرماتور بندی تیرچه های اینتل دک:
پس از اجرای بلوک های تحتانی، و قبل از شروع فرآیند اجرای بلوک فوقانی اینتل دک میبایست با توجه به نقشه های سازه، آرماتور های تیرچه سقف اینتل دک اجرا شود، در تصویر 6 اجرای این آرماتور نمایش داده شده است، باید ضوابط اجرایی قطع و محل وصله این آرماتور ها مطابق با مبحث 9 مقررات ملی صورت پذیرد.
 
 
 
5-اجرای بلوک فوقانی سقف اینتل دک و آرماتور بندی شبکه بالا:
آخرین گام از اجرای سقف های اینتل دک، جایگذاری بلوک های فوقانی و پس از آن آرماتور بندی دال شبکه بالا میباشد، در مورد بلوک های فوقانی این سقف به طور مفصل در قسمت قبل صحبت کرده ایم، ذکر این نکته ضروریست که سقف اینتل دک با توجه به ماهیت مشبک بودن آن ظرفیت برشی کمی دارد و در نزدکی تکیه گاه ها (ستون و دیوار برشی) عملا دال توپر هم ضخامت سقف میبایست اجرا گردد، که این موضوع باید در نقشه های سازه دیده شود. در تصویر 7 یک نمونه از سقف اینتل دک اجرا شده نمایش داده شده است.
 
https://nosacompany.com/wp-content/uploads/elementor/thumbs/IMG_2649-scaled-qngq43nfdcjw5m9oi7cth1co0lj6k5ewmt1t1tpl5e.jpg
تصویر7-نمونه ای از اجرای کامل شده سقف اینتل دک
 

سقف های وافل به عنوان یک سیستم بهتر از سقف اینتل دک میتواند گزینه معقولانه تر و اقتصادی را به کارفرما و مهندسین پیشنهاد دهد، مقایسه جامعی بین سقف وافل و اینتل دک در وبسایت رسمی شرکت آبا ارائه شده است که علاقه مندان میتوانند از طریق لینک این مقاله را مطالعه نمایند.

 
    
بازدید: 70تاریخ انتشار : 1403/08/20
    سقف وافل