اشتباه های رایج مجریان در نصب قالب های وافل
یکی از مهمترین مراحل اجرای سقف های وافل، نصب قالب های وافل میباشد، قالب های وافل بسته به ابعادشان به صورت یک طرفه و دو طرفه تعریف میشوند. قالب های وافل یک طرفه به شکل مستطیلی شکل و یا مشابه تابوت و قالب های وافل دو طرفه به صورت مربعی شکل تعریف میشوند، در تصویر 1 و 2 نمای سه بعدی قالب های وافل یک و دو طرفه نمایش داده شده است.
تصویر1-نمای کلی قالب های وافل یک طرفه تولیدی شرکت آرسام بنا آپادانا
تصویر2- نمای کلی قالب های وافل دو طرفه تولیدی شرکت آرسام بنا آپادانا
با توجه به اینکه اجرای سقف وافل از آنجایی که نمای اکسپوز بسیار جذابی را دارد و عموما در دهانه های بلند مورد استفاده قرار خواهد گرفت، لذا مجریان و پیمانکاران میبایست نکات مهمی را در قالب بندی سقف و یا اصطلاحا قالب چینی سقف رعایت نمایند، تجربه چندین ساله شرکت آبا در اجرای سقف های وافل را سعی کردیم در نکات و اشتباهات رایج در صب قالب های وافل برشمریم، مهمترین این اشتباهات عبارتند از:
ü عدم گونیا نمودن و تنظیم زوایای چشمه تیر ریزی سقف:
شاید بتوان گفت مهمترین رکن در گام اول اجرای سقف وافل گونیا نمودن و درک اولیه مناسب از چیدمان قالب های وافل میباشد، برای این کار میبایست پس از اجرای کفی تیرها با استفاده از دوربین نقشه برداری خط چاک لاین تیرها اجرا گردد، و سپس با توجه به خط بر تیرها، گونیا نمودن چشمه های مورد نظر تنظیم شود، جهت درک درست از این موضوع پلان تیر ریزی در تصویر 3 را مد نظر قرار دهید.
تصویر3-پلان تیر ریزی سازه
فرض کنید میخواهیم چشمه مابین دهانه آکس 2 تا 3 را اجرا نماییم، ابتدا میبایست کفی تیرهای BP1، BP4، BP5 و BP6 اجرا شوند، با توجه به ابعاد ستون ها و عرض تیرها میتوان دهانه خالص باقیمانده را گونیا نمود و سطح مناسبی را قبل از شاسی کشی قالب های وافل ایجاد کرد. ایجاد ریسمان کشی از بر ستون ها به عنوان خط اصلی کار نیز در گونیا نمودن تیرها بسیار حائز اهمیت است.
ü ایجاد نقشه قالب چینی سقف وافل :
ایجاد یک نقشه دقیق از وافل چینی سقف، امری است که عموما یک پیمانکار و مجری حرفه ای در ابتدای کار باید مورد بررسی قرار دهد، در مقاله ای جداگانه در وبسایت رسمی شرکت آبا این موضوع به صورت مفصل ارائه شده است. برای اطلاعات بیشتر میتوانید به لینک زیر مراجعه نمایید.
ü اندازه گذاری دقیق و شاسی کشی زیرین قالب ها وافل:
یکی از مهمترین کارهایی که پس از گونیا کردن دهانه های سقف وافل باید انجام گردد شاسی کشی زیرین قالب های وافل است، برای مثال فرض کنید پلان ارائه شده در تصویر 3 دارای قالب های وافل دو طرفه ابعاد 28*80*80 میباشد، که جزییات فنی آن در تصویر 4 ارائه شده است.
تصویر4-جزییات سقف وافل مورد استفاده در پروژه
برای اندازه گذاری شاسی کشی زیرین باید توجه کرد که در یک طرف چشمه فواصل شاسی ها از همدیگر به اندازه 80 سانتی متر از همدگیر خواهند بود، اندازه گذاری چشمه و تقسیم شاسی کشی میبایست بر اساس این فواصل انجام گیرد. (تصویر5)
تصویر5- اندازه گذاری اولیه جهت شاسی کشی
مطابق تصویر ارائه شده شاسی ها باید به طول 1396 سانتی متر و در عرضی به اندازه 480 سانتی پخش شوند، در طول تقریبا 14 متری هر 80 سانتی متر با توجه به گونیا بودن تیرها آکس 2 و 3 علامت گذاری میکنیم تا بتوان شاسی کشی زیرین قالب های وافل را به صورت مناسبی انجام دهیم.
ü شاسی کشی زیرین قالب های وافل:
پس از اینکه اندازه گذاری دقیق از شاسی کشی های قالب های وافل انجام گرفت میتوان شاسی های اولیه که حکم تکیه گاه ابتدایی برای مقابله بار بتن را دارند و مستقیما روی قالب های وافل قرار میگرند رو انجام دهیم، همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم در پروژه ارائه شده فواصل شاسی های زیرین قالب های وافل دو طرفه به صورت 80 سانتی متر از همدیگر قرار گرفته اند، در تصویر 6 نحوه شاسی کشی چشمه مورد نظر در پلان ارائه شده است.
تصویر6-پلان شاسی کشی زیرین قالب های وافل
ü عدم استفاده از ابزار مناسب جهت شاسی کشی زیرین قالب وافل:
به عنوان یک مجری ابزارآلات در جهت اجرای پروژه هموراه مسیر را ساده و هموارتر میکند و به اجرای با کیفیت کمک شایانی میکند، نحوه انتقال باز از قالب های وافل در پاشنه آنها میباشد که مستقیما بار به شاسی کشی زیرین وارد خواهد شد، از علم فیزیک و مباحث فشار میدانیم که هرچه سطحی که فشار بر آن وارد میشود بیشتر باشد، با توجه به اینکه نیرو یا همان در اینجا وزن بتن تر ثابت است فشار کمتری بر پروفیل شاسی کشی وارد میشود یا به صورت خلاصه:
عموما اکثر پیمانکاران از لوله های داربستی به عنوان ابزار شاسی کشی استفاده میکنند هر چند هیچ گونه ممنوعیتی در این مورد نخواهد بود اما به عنوان یک پیشنهاد استفاده از پروفیل قوطی توصیه میشود این موضوع دو مزیت عمده دارد، اول اینکه سطح مقطع نشیمن بیشتری جهت انتقال بار میدهد و در نتیجه تنش کمتری به پروفیل وارد میشود، ثانیا با گونیا کردن قوطی ها میتوان با اطمینان بیشتری از یک دست شدن تیرچه های وافل مطمئن شد، در تصویر 7 نمونه از شاسی کشی با پروفیل قوطی قبل از وافل چینی نمایش داده شده است.
تصویر7-قوطی کشی زیرین قالب های وافل
ü عدم استفاده از قالب های قفلدار:
خوشبختانه قالب های وافل در مجموع تولیدی شرکت آبا به صورت قفل دار ارائه میشود، این مزیت سبب شده است که سرعت، کیفیت و ایمنی اجرا افزایش یابد، قفل های تولیدی شرکت آبا به صورت آچار پلاستیکی میباشد که در لبه پاشنه قالب سوراخ هایی جهت ایجاد این قفل ها تعبیه شده است، با قفل کردن قالب ها به همدیگر قالب ها به صورت گونیا با همدیگر متصل شده و این موضوع سبب میشود که کیفیت و نمای اکسپوز بسیار زیبایی در نهایت ایجاد گردد. در تصاویر 8 نمونه ای از قالب های وافل قفلدار شرکت آبا و نحوه اجرای آن نمایش داده شده است.
تصویر8-نحوه استفاده از قالب های قفلدار شرکت آبا
برای اطلاع از آخرین قیمت های قالب های وافل یک طرفه و دو طرفه میتوان از لینک زیر به وبسایت رسمی شرکت آبا مراجعه نمود.
https://abaaeng.com/i-17671/%D9%82%DB%8C%D9%85%D8%AA-%D9%88%D8%A7%D9%81%D9%84