سقف کوبیاکس بازدید: 2170
سقف تیرچه و بلوک بازدید: 5232

مقدمه

سقف وافل و سقف یوبوت هر دو جز سقف های بتنی و از پرکاربرد ترین سیستم های سازه ای هستند . هرکدام از این سقف ها ویژگی های متفاوتی دارند که در پی آن کاربرد های متفاوتی را شامل می شوند . در این مقاله تفاوت های این دو نوع سقف را با یکدیگر مقایسه می کنیم .

سقف وافل

سقف وافل ، یک سقف بتنی تشکیل شده از قالب های غیر ماندگار وافل ، یکی از جدیدترین و به روز ترین سیستم های سقفی در دنیاست که طرفداران زیادی دارد . این نوع سقف وزن مرده ی سازه را کاهش می دهد و نمایی زیبا و مشبک در قسمت زیرین سقف ایجاد می کند . این سقف در سازه هایی با دهانه ی بلند بسیار پر کاربرد است و به دو دسته ی سقف وافل یک طرفه و سقف وافل دو طرفه تقسیم می شوند .


اجرای سقف وافل آبا

تصویر 1 _ اجرای سقف وافل آبا

سقف یوبوت

سقف یوبوت یک سیستم سقفی است که به دلیل استفاده از قالب های خاص خود ساختاری لایه ای دارد در واقع این سقف از دو لایه ی بتن در بالا و پایین دال مجوف تشکیل شده است که حد فاصل بین این دو لایه با قالب های یوبوت پر می شود . دال های یوبوت جز سیستم های دو طرفه مشبک با قالب های ماندگار و نقش مهمی در مقاوم سازی سازه های بتنی دارد . هدف اصلی از قرار دادن قالب های یوبوت در سقف های بتنی ، ایجاد حفره های خالی در داخل دال و حذف بتن ناکارآمد است .


اجرای سقف یوبوت

تصویر 2 _ اجرای سقف یوبوت آبا

تفاوت سقف وافل و سقف یوبوت

  • اولین تفاوت این دو سقف تاریخچه و قدمت استفاده از این سقف هاست . سقف وافل تاریخچه ی قدیمی تری نسبت به سقف وافل دارد به طوری که در آثار باستانی قرن های گذشته نیز قابل مشاهده است در حالی که سقف یوبوت یک تکنولوژی مدرن تر محسوب می شود و طی سال های اخیر روی کار آمده است .
  • از آن جایی که سقف یوبوت وزن بالاتری را نسبت به سقف وافل دارند در برابر زلزله و سایر نیروهای وارده عملکرد ضعیف تری را از خود نشان می دهد .
  • در سقف یوبوت وزن مرده ی سقف به مراتب بیشتر از وزن مرده ی سقف در سقف وافل است .
  • عایق صدا و انتقال صوت از دیگر تفاوت های این دو نوع سقف هستند سقف یوبوت عایق بهتری برای صداست چرا که از دو لایه ی بتن تشکیل شده است در حالی که سقف وافل به دلیل اینکه از یک لایه بتن ساخته شده است عملکرد ضعیف تری در زمینه ی عایق صدا دارد .

ساختار سقف یوبوت

تصویر 3 _ ساختار سقف یوبوت

  • قالب هایی که در این سقف ها به کار می رود یک تفاوت اساسی با یک دیگر دارند و آن هم ماندگاری و غیر ماندگاری آنهاست . قالب های سقف وافل غیر ماندگار هستند و پس از اجرای سقف و پایان بتن ریزی از سقف خارج می شوند و میتوان در پروژه های دیگر از آن ها استفاده کرد و در نهایت پس از انکه مستهلک شدند قابلیت بازیافت دارند و به نوعی با محیط زیست سازگار هستند اما قالب های یوبوت در سقف ماندگار هستند و امکان جداسازی آنها وجود ندارد .
  • سقف وافل و سقف یوبوت مقطع متفاوتی از یک دیگر دارند سقف وافل دارای مقطعی T  شکل بوده در حالی که سقف یوبوت مقطع I  شکل دارد .
  • عملکرد مقطع T  شکل در مقاطع بتنی بهتر است چرا که بتن پایین را که نقش سازه ای دارد حذف می کند به همین دلیل سقف وافل مزیت های بیشتری نسبت به سقف یوبوت دارد . دال پایین مقطع  I شکل نقش کاور میلگرد را دارد که در سقف وافل بتن ناکارامد به طور کامل حذف می شود .

در نهایت

وزن مرده ی سازه در سقف یوبوت بالاست و از آنجایی که وزن ساختمان با نیروهای زلزله رابطه ای مستقیم دارند نیروهای وارده در اثر زلزله در این سازه ها بیشتر می شود به همین دلیل در ساختمان هایی با ارتفاع بلند سقف یوبوت پیشنهاد نمی شود . در مورد دهانه نیز می توان گفت که هردو سقف وافل و یوبوت می توانند دهانه ی بلند را پوشش دهند اما سقف وافل اقتصادی تر و به صرفه تر است .
قیمت تمام شده ی سقف وافل به مراتب از سقف یوبوت کمتر بوده در نهایت می توان گفت با توجه به بررسی های انجام شده از لحاظ اقتصادی و فنی سقف وافل نسبت به سقف یوبوت برتری دارد و برای پروژه های ساختمانی در اولویت است .
  
بازدید: 1901تاریخ انتشار : 1399/11/07
    سقف وافل