
نازک کاری و گچ کاری سقف وافل
سقف وافل یکی از انواع سازه های بتنی است و به جهت ظاهری مدرن و زیبا، ایمنی و مقاومت بالا، صرفه اقتصادی و زمان اجرای سریع و آسان محبوبیت بالایی برای پیمانکاران و کارفرمایان دارد. ظاهر این سقف شبکه مانند است به همین دلیل به آن سقف مشبک می گویند.
سقف وافل پس از اجرا به دلیل ظاهر و ساختار خاص و متفاوتی که دارد، با تکنیک های بیشتر می توان به زیبایی آن پرداخت مثلا نور پردازی یا رنگ آمیزی. سقف وافل حتی در حالت طبیعی و با گردش نور روز و ایجاد نور و سایه های در حجم داخلی و بیرونی سقف وافل نمایی چشم نواز بوجود می آورد. نازک کاری سقف وافل به دلیل ویژگی ساختاری که دارد نیاز به نیروی متخصص و زمان کافی دارد چرا که مربع های تو رفته این سقف باید به شکل استاندار و با متریال مناسب پوشانده و زیبا سازی شود تا نظم کلی سازه به هم نریزد.

انواع نازک کاری سقف وافل با استفاده از متریالی شامل: 1. گچ 2. سقف کاذب ( کناف _ رابیتس ) 3. رنگ های اکرلیک و سیمان سفید انجام می شود، این مواد با اجرای اصولی علاوه بر ظاهری زیبا مقاومت سازه را نیز افزایش می دهد.
گچ کاری سقف وافل (گچ بری سقف وافل)
با توجه به اینکه میان سقف وافل و سایر سقف ها با سطحی صاف تفاوت های زیادی است مسلما گچ کاری این سقف هم کار تخصصی است. قبل از اقدام به انجام مراحل گچ کاری باید نظارت و کنترل دقیقی انجام شود و از نظم، یکپارچگی و عدم انحراف سقف و در نظر اشتن محل و مسیر اتصالات ( لوله ها + لامپ ها ) اطمینان حاصل شود.

1. طراحی: قبل از انجام هر کار طرح مورد نظر را روی کاغذ با توجه به جای تیرها و ستون ها ... می کشیم، در طراحی این سقف میتوان با الهام گرفتن از اشکال هندسی، سلیقه هنری طراح، طرح های سنتی، گل کاری و .... جلوه و زیبایی منحصر به فردی را به سازه بخشید و در ساده ترین طرح میتوان فضا را برای نورپردازی آماده کرد طبیعتا استفاده از نور در یک فضای خاکستری خنثی در مقابل فضای سفید رنگ و گچ بری شده نمای لوکس تری به سازه می بخشد.
2. توجه به کیفیت بتن و گچ: از آنجا که گچ سقف وافل با گچ عادی تفاوت دارد باید به کیفیت بتن مصرفی سقف نیز توجه داشت چرا که استفاده از بتن بی کیفیت باعث ایجاد حباب هایی روی سطح می شود همچنین زمان گیرش گچ را طولانی تر میکند.
3. آماده سازی سطح: سطح سقف باید از گرد و غبار، چربی و هر گونه آلودگی دیگر کاملا تمیز شود همچنین در صورتی که روی سطح ترک یا شکافی باشد آن را با مواد مناسب پر کرد. آماده سازی استاندارد باعث می شود گچ به خوبی به سطح بچسبد و از ترک خوردگی و ریختن آن جلوگیری شود. این کار را می توان با ابزارهایی مثل مکنده، کاردک و جارو انجام داد.
4. اجرای پرایمر: پرایمر یک ماده چسبنده است و به چسبندگی گچ به سطح کمک می کند، این مرحله حتما باید انجام شود چرا که باعث می شود گچ کاملا به سطح بچسبد و از ترک خوردن و زیرش آن هم جلوگیری می کند همینطور باعث دوام و استحکام گچ هم می شود.
5. اعمال گچ: در این مرحله اجرایی از ابزار مختلفی مثل کاردک و ماله استفاده میشود، ابتدا باید گچ به صورت یک نواخت بر روی سطح سقف اعمال شود این کار نیاز به نیروی ماهر و متخصص دارد تا به سقفی بدون ترک و صاف برسیم. اعمال گچ بر سقف باید به صورت لایه های نازک و پیوسته انجام شود تا از بوجود آمدن نواقص سطحی جلوگیری شود، همچنین استفاده از گچ مناسب و استاندارد بر کیفیت نهایی کار کمک می کند.
6. صیقل دهی کار: این کار با ابزاری مانند پولیش و سنباده انجام میگیرد و نیاز به تجربه دارد تا سطحی صاف و براق حاصل شود. در نهایت بعد از خشک شدن گچ در صورت نیاز می توان از رنگ و سایر تزئینات سقفی استفاده کرد.

از مزایای گچ بری سقف وافل:
v عایق سرما و گرما ( گچ دارای ضریب پایین انتقال حرارت است )
v زیبایی چشم نواز و لوکس
v افزایش استحکام سازه ( گچ دارای خاصیت ارتجاعی است که به کاهش تنش های وارد شده کمک می کند که این ویژگی باعث می شود سقف بتواند بارهای بیشتری را تحمل کند).
v عایق صوت
v ضد حریق
v صرفه اقتصادی
انواع سقف کاذب (کناف + رابیتس)
کناف کاری سقف وافل

طراحی کناف کاری سقف وافل: در این طراحی باید به محل عبور تاسیسات لوله و اتصالات سیم ها و جای لامپ ها توجه ویژه شود متریال کناف به دلیل ساختاری که دارد دست طراح داخلی را برای خلق انواع طرح های منحنی، خطوط شکسته و یا اشکال هندسی پیچیده باز گذاشته است.
نصب صفحات ساده: به یک دیگر متصل می شوند و با استفاده از پیچ مهره به سقف فیکس می گردد، نصب این صفحات آسان و سریع است.
نصب صفحات تزئینی و دکوراتیو: این صفحه ها به طور معمول دارای بافت رنگ و طرح های متنوعی است در این روش پس از نصب صفحات طرح های خاصی روی سقف اعمال می شوند شامل جای نورپردازی مخفی منحنی ها و ...
برای کناف کاری سقف وافل توجه به یکسری از جزئیات الزامی می باشد از جمله: نصب ایمن و صحیح صفحات کناف، باید توجه داشت که صفحات محکم و بدون هیچ لقی در جای خود و به سقف متصل شده است از این رو استفاده از اتصالات با کیفیت و استاندارد بسیار مهم است تا کناف مستحکم در جای خود فیکس شود.
مزایای سقف کاذب کناف بر روی سقف وافل شامل:
v ظاهری مدرن و شیک
v سرعت بالای اجرا
v نصب آسان
v عایق صوت و حرارت
v انعطاف بالا در طراحی

سقف کاذب رابیتس یا راویز:
سقفی غیر سازه ایی است که با فاصله به سطح سقف وافل متصل می شود و بار خود را به آن منتقل میکند. از فاصله بین دو سقف برای عبور دادن و پنهان کردن لوله و اتصالات، سیم کشی و ... بهره برده می شود. رابیتس سقف، صفحه فلزی گالوانیزه ی مشبکی است که در ساختمان سازی کاربرد های متفاوتی دارد که یکی از آنها برای پوشش سطح سقف وافل با ترکیب گچ می باشد. سقف کاذب رابیتس و گچ از قدیمی ترین انواع سقف کاذب می باشد که از ترکیب رابیتس، میلگرد، نبشی و ملات گچ ساخته میشود. در واقع رابیتس به عنوان آرماتور برای گچ کاری استفاده می شود.

مراحل اجرای سقف رابیتس بر سطح وافل:
1. اجرای آویز یا پلیت سقف کاذب: قبل از بتن ریزی سقف به منظور اتصال سقف کاذب رابیتس به سقف اصلی باید اقدامی صورت بگیرد، در سقف های تیرچه بلوک از آویز سقفی و در سقف هایی مثل وافل و دال که امکان سوراخ کردن سقف نیست از پلیت برای اتصال استفاده می شود
2. شاسی کشی: در این مرحله شبکه ایی از تسمه، میلگرد و نبشی به آویز ها یا پلیت ها متصل می شود که وظیفه تحمل بار اصلی سقف کاذب را دارد.
3. نصب رابیتس (پوشش زیرین سقف): توجه به فاصله حدودی 10 تا 15 سانتی متری بین رابیتس ها، اتصال رابیتس به میلگردهای فرعی به وسیله مفتول گالوانیزه قطر 0.7 میلی متر
4. اجرای لایه ملات گچ و خاک: بعد ار اجرای زیر سازی فلزی، آستر را به وسیله گچ و خاک اجرا کرده و سطح با شمشه کشی صاف می شود. نفوذ گچ و خاک به سوراخ های رابیتس و سپس گیرش آنها به هم باعث عدم ترک خوردگی و ریختن گچ و خاک می شود. در نهایت پس از خشک شدن میتوان جهت اطمینان از صیقلی بودن سطح روی آن گچ سفید کاری شده زد و سپس با استفاه از ماله فلزی و شمشه پرداخت شود.

رنگ های اکرلیک و سیمان سفید
یکی از ساده ترین و کم هزینه ترین روش نازک کاری سقف وافل استفاده از رنگ آمیزی می باشد با این حال استفاده از مواد با کیفیت و متناسب با کاربری سقف اهمیت ویژه دارد تا هم از نظر دوام و هم زیبایی نتیجه مطلوب حاصل شود مثلا در فضاهای مرطوب از مواد ضد آب استفاده می شود که علاوه بر زیبایی بر مقاومت سازه نیز تاثیر مستقیم دارد. سیمان سفید و رنگ ها اکرلیک از رایج ترین مواد برای پوشش سقف وافل یک طرفه و وافل دوطرفه می باشند.

مراحل اجرای رنگ یا سیمان سفید شامل:
v تمیز کردن سطح سقف وافل از هر گونه گرد و خاک
v پر کردن درزها و ترک های احتمالی
v اجرای پرایمر جهت زیر سازی کار و ویژگی چسبندگی
توجه به رنگ آمیزی تیرها و فرو رفتگی ها ( توجه ارتفاع سقف، اگر تیر به رنگ تیره رنگ شوند ارتفاع سقف کمتر به نظر می آید و از طرفی اگر فرورفتگی های سقف تیره رنگ شوند ارتفاع سقف اتاق را بلند تر نشان می دهد )
رنگ آمیزی سقف وافل میتواند زمینه ایی برای نورپردازی آن هم باشد که در نهایت نمای چشم نواز و بسیار زیبا از سطح سقف به ما میدهد.

سخن پایانی:
بازدید: 93تاریخ انتشار : 1404/01/26