سقف تیرچه یونولیت یکی از رایج ترین شیوه های اجرای سقف در ایران است . سقفی که از ترکیب تیرچه و بلوک های پلی استایرن باشد ، سقف تیرچه و یونولیت نام دارد . از آنجا که جهت مقابله با تنش کششی از فولاد استفاده میشود لذا وجود بتن یا هر عضو دیگری ، ضمن اینکه کمکی به تحمل نیروهای وارده نمی کند چه بسا باعث افزایش بار مرده دال نیز می شود . برای تحمل آن به ناچار باید از فولاد بیشتری استفاده کرد . بدین سان در این نمونه از سقف ها ، ناحیه کشش حذف شده و فقط آن میزان از بتن که باید فولاد های کششی را در خود جای دهد حفظ می شود .
همان طور که میدانید سقف تیرچه از حائز اهمیت ترین بخش های یک ساختمان به شمار می آید . تیرچه و بلوک پلی استایرن از نظر مقاومت و استحکام از امتیاز خوبی برخوردار هستند . ضمن اینکه این نوع سقف می تواند به عنوان یک لایه عایق در طبقات مختلف عمل کند . اما متاسفانه به دلیل افزایش شدید قیمت یونولیت و بلوک پلی استایرن میتوان گفت سقف وافل یک طرفه جایگزین مناسبی میباشد.
 
 
 

مراحل اجرای سقف تیرچه و یونولیت

مراحل اجرای سقف شامل مراحل زیر است .
  • حمل و جابجایی تیرچه
  • نصب تیرچه بر روی دیوار
  • نصب سیستم حامی تیرچه یا شمع بندی
  • قراردادن بلوک یا فوم یونولیت بین تیرچه‌ها
  • استفاده از میلگرد به صورت حرارتی
  • قالب گذاری اطراف سقف
  • بتن ریزی اولیه
  • شیب بندی نهایی

حمل و جا به جایی تیرچه

حمل و جا به جایی تیرچه با توجه به اندازه آنها متفاوت است. در اجرای سقف تیرچه بلوک ، دو فاکتور عرض تیرچه و طول آن حائز اهمیت است . همین موضوع حمل و جا به جایی آن را تحت تأثیر قرار می‌دهد. معمولاً برای تیرچه‌های سبک از گروه تاسیسات و برای تیرچه‌های بزرگتر و سنگین‌تر از جرثقیل مخصوص استفاده می‌کنیم.

نصب تیرچه بر روی سقف

دومین مرحله در اجرای سقف تیرچه فوم ، نصب تیرچه‌ها بر روی سقف است که باید با نهایت دقت انجام شود.

نصب سیستم حامی تیرچه یا شمع بندی

نصب سیستم حامی تیرچه یا شمع بندی، مرحله ی سوم در اجرای سقف تیرچه و فوم است که از شمع‌های فلزی برای جلوگیری از خم شدن و شکستن تیرچه‌ها در جریان قرار دادن بلوک های پلی استایرن استفاده می‌کنیم. تنظیم فاصله بین تیرچه‌ها وابسته به اندازه بلوک ‌ها یا فوم یونولیت استفاده شده در پروژه است . بنابراین در این مرحله، با توجه به اندازه کلی سقف پروژه، تعداد تیرچه‌های استفاده شده محاسبه می‌شود و به تعداد آنها برای دو سمت آنها بلوک یا فوم استفاده می‌شود. پس از تنظیم کردن فاصله بین تیرچه‌ها و قرار دادن بلوک بین آنها، نوبت به شمع بندی کل سقف می‌رسد. شمع بندی به مهارت و تجربه بالایی نیاز دارد و لازم است که زمین کف ساختمان به اندازه کافی متراکم و محکم باشد.

قراردادن بلوک یا فوم یونولیت بین تیرچه‌ها

پس از قرار دادن تیرچه ‌ها و تنظیم کردن فاصله آنها، نوبت به چیدن بلوک یا فوم یونولیت بین آن‌ها می‌رسد. انتخاب بین این دو گزینه توسط گروه مهندسین انجام می‌گیرد و معمولاً صاحب پروژه در جریان قیمت و زمان استفاده از آنها قرار می‌گیرد.

استفاده از میلگرد به صورت حرارتی

پس از چیدن بلوک یا فوم یونولیت، در جریان اجرای سقف تیرچه بلوک نوبت به استفاده از میلگرد به صورت حرارتی است که در جهت افزایش استحکام کششی سقف کارایی دارد . با توجه به وضعیت سقف،  چند ردیف با توجه به استانداردهای مصالح مهندسی بر روی تیرچه‌ها و بلوک کشیده می‌شود و با استفاده از سیم خاموت بسته می‌شود. این حرارتی برای جلوگیری از ترک برداشتن سقف حیاتی است.

قالب گذاری اطراف سقف

در جریان بلوک گذاری بین تیرچه‌ها معمولاً کناره‌ های سقف و نوک تیرچه خالی باقی می‌ماند که لازم است با بتن پوشش داده شود. روش پیشنهادی ما برای این کار استفاده از قالب در چهار طرف سقف است که با ریختن بتن و صاف کردن آن زمینه مخفی کردن و جلوگیری از حرکت بلوک ها را فراهم می کند.

بتن ریزی اولیه

در جریان اجرای سقف تیرچه بلوک، فرآیند بتن ریزی ممکن است به صورت تک مرحله ای و دو مرحله ای انجام شود. در روش یک مرحله ای، حجم بتن مورد نیاز برای پوشاندن تیرچه ها و بلوک ها توسط مهندسین تامین می شود و سپس با تجهیزات لازم فرایند بتن ریزی را انجام می‌دهیم. صاف کردن و همچنین شیب بندی این قسمت از سقف انجام می دهیم.

شیب بندی نهایی

آخرین مرحله ای که در اجرای سقف تیرچه بلوک انجام می دهیم، شیب بندی نهایی پروژه با توجه به محل قرارگیری سیستم های تخلیه فاضلاب است. ممکن است با توجه به سلیقه صاحب پروژه، روند شیب بندی را همراه با بتن ریزی اولیه انجام دهیم، اما در اکثر موارد صبر می شود که بتون اولیه حالت گرفته و سپس شیب بندی نهایی را با توجه به اندازه مورد نیاز انجام می دهیم.
در حال حاضر نکته ی قابل توجه در اجرای این نوع از سقف ها ، افزایش قیمت قالب های یونولیت است که صرفه اقتصادی ندارد پیشنهاد مجموعه آبا استفاده از قالب های یک طرفه است که بصورت یک قالب پیش ساخته پلاستیکی است و از آن در صنعت ساختمان بیشتر در سقف ها و برای شکل دهی به بتن استفاده میشود.
در این قالب ها سوراخ هایی برای باز و بسته کردن قالب ها توسط اهرم تعبیه شده است. جنس این اهرم ها پلاستیک بوده و از نظر وزن بسیار سبک میباشد. استفاده از اهرم در بازو بسته کردن قالب ها بر بالا بردن سرعت اجرای قالب بندی بسیار تاثیرگذار است.
در مورد اقتصادی بودن بلوک های پلاستیکی غیر ماندگار جای هیچ شکی نیست، چون نسبت به بلوک های پلی استایرن یا همان یونولیت از قابلیت چند بار مصرف بودن (تا ۵۰ بار) برخوردار است و کافیست ۵۰۰ متر سقف با قالب سقفی چند بار مصرف اجرا کنید تا هزینه پلی استارین پوشش داده شود!!
مزایا استفاده از قالب های وافل یک طرفه به جای یونولیت
  • حذف هزینه تامین بلوک یونولیت و سفال و کاهش بار مرده ساختمان
  • قابل استفاده با همه تیرچه های موجود در کشور مثل تیرچه پیش تنیده ، تیرچه خرپایی و تیرچه کرومیت
  • حذف ریسک اشتعال یونولیت در آتش سوزی و خاصیت نامطلوب جذب رطوبت یونولیت
  • بازگشت سرمایه تامین قالب ها در اجرای ۴ الی ۵ سقف
  • دوستدار محیط زیست و قابل بازیافت
  • باربری مناسب و حذف ریسک جانی و مالی ناشی از شکستگی یونولیت در زمان اجرا
  • بسیار سبک و کم حجم با قابلیت حمل و نقل و انبارداری آسان و مقرون به صرفه (یک سوم بلوک های دیگر)
  • قابلیت تغییر عرض قالب ها در دهانه های غیر استاندارد تیرچه زیری
  • تقویت جان تیرچه و افزایش مقاومت لرزه ای و باربری سازه سقف
  • عدم نیاز به روغن کاری و هر نوع پوشش جهت جلوگیری از چسبیدن به بتن
  • حذف هزینه تامین بلوک یونولیت و سفال و کاهش بار مرده ساختمان،قابل استفاده با همه تیرچه های موجود در کشور مثل تیرچه پیشتنیده و تیرچه کرومیت حذف ریسک اشتعال یونولیت در آتش سوزی و خاصیت نامطلوب جذب رطوبت یونولیت،بازگشت سرمایه تامین قالب ها در اجرای ۴ الی ۵ سقف
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
بازدید: 550تاریخ انتشار : 1401/09/23
    سقف وافل