
سیستم های تیرچه دو طرفه
یکی از مهمترین پارامترها در طراحی سقف وافل، ضوابط طراحی آرماتورهای خمشی در این نوع دال ها میباشد، در مبحث 9 مقررات ملی این دال ها به عنوان دال مشبک یا دال با سیستم تیرچه های دوطرفه در فصل 10 مورد بررسی قرارگرفته است، ابتدا باید ذکر شود سقف های وافل در مبحث 9 دارای محدودیت ابعادی میباشند که مطابق با بند زیر این محدودیت در نظر گرفته شده است.


برای مثال فرض کنیم در پروژه ای از جزییات سقف وافل مطابق با تصویر 1 استفاده شده است، ابتدا بررسی میکنیم تمام محدودیت های مبحث 9 در مورد این جزییات در نظر گرفته شده است یا خیر.

تصویر1-جزییات سقف وافل مورد بررسی در پروژه (ابعاد بر حسب سانتی متر)
هر 3 شرط محبث 9 مقررات ملی را در مورد جزییات این سقف بررسی میکنیم:
حداقل عرض تیرچه در کل ارتفاع مقطع، نباید کمتر از 100 میلیمتر باشد:
عرض تیرچه در ارتفاع مقطع میانگین عرض تیرچه پایین (12 سانتی متر) و عرض تیرچه بالا (18 سانتی متر) است، که برابر با 15 سانتی متر خواهد بود و ضوابط این بند اقناع میشود.
ارتفاع کل تیرچه نباید از 3.5 برابر عرض حداقل آن بیشتر شود :
فاصله بین تیرچه ها نباید از 750 میلیمتر بیشتر شود:
فواصل خالص بین تیرچه ها در جزییات تصویر 1 برابر با 62 سانتی متر میباشد و بنابراین ضوابط این بند نیز اقناع میشود.
درنیجه میتوان گفت که جزییات قالب وافل مورد استفاده در این پروژه قابل قبول است.
برای طراحی آرماتورهای خمشی سقف وافل اولین گام محاسبه حداقل آرماتور آیین نامه میباشد. در سیستم های سقف وافل، بحث حداقل آرماتور کمی با سیستم دال متفاوت است، برای دال رویه سقف وافل از حداقل آرماتور افت و حرارت و برای تیرچه ها از حداقل آرماتور خمشی بر اساس ضوابط مقاطع T شکل استفاده میشود، در تصویر 2 این موضوع نمایش داده شده است.

تصویر2-نحوه کلیت محاسبه آرماتورهای حداقل در سقف وافل
یعنی برای ضخامت دال 7 سانت رویه قالب های وافل از حداقل آرماتور افت و حرارت استفاده میشود، حداقل آرماتور افت و حرارت مطابق با آیین نامه ACI برابر است با:
فرض میکنیم آرماتور مورد استفاده در دال رویه از نوع AIII با مقاومت مشخصه 420 مگاپاسکال باشد بنابراین خواهیم داشت:
هرچند که در آیین نامه عدد مشخصی در حداکثر فواصل آرماتور در دال های مشبک ارائه نشده است اما مطابق با توصیه کتب طراحی و اجرایی حداکثر فواصل آرماتورها به عدد 12 اینچ یا 30 سانتی متر محدود شده است، در نهایت برای آرماتور دال رویه سقف وافل از میلگرد سایز 10 میلیمتر به فواصل 270 میلیمتر در جزییات نهایی استفاده شده است (تصویر 3).

تصویر3-جزییات آرماتور گذاری حداقل دال رویه در سقف وافل
برای حداقل آرماتور تیرچه های وافل مطابق با مقاطع T شکل خواهیم داشت:
ارتفاع کل سقف برابر 35 سانتی متر میباشد، عرض تیرچه در پایین 12 و در بالا 18 سانتی متر و بنابراین عرض متوسط برابر با 15 سانتی متر محاسبه شده است، میزان کاور یا همان پوشش آرماتور در سقف های وافل مطابق با مبحث 9 مقررات ملی برابر 20 میلیمتر میباشد، عموما در سقف ها کاور 30 الی 35 میلیمتر در نظر گرفته میشود که در اینجا 35 میلیمتر به عنوان پوشش نهایی میلگرد در نظر گرفته شده است، ارتفاع موثر مقطع (d) در محاسبات حداقل آرماتور تیرچه های وافل باید محاسبه شود:
مطابق با حداقل آرماتور مقاطع T شکل، میزان آرماتور حداقل در تیرچه ها برابر است با: (بتن با رده C25 و آرماتور با تنش جاری شدن 420MPa)
چنانچه از دو عدد آرماتور نمره 10 استفاده کنیم، ضوابط حداقل آرماتور رعایت میشود:
هرچند مساحت نهایی آرماتور در حداقل آرماتور تیرچه ملاک عمل است، اما واحد فنی آبا همواره توصیه میکند از قراردادن تک آرماتور در تیرچه های وافل خوددرای کنید، شرایط ترک خوردگی بتن تیرچه و مشکلات اجرایی دلیل اصلی این پیشنهاد است. در تصویر 4 جزییات سقف وافل با آرماتور گذاری نهایی نمایش داده شده است، لازم به ذکر به دلیل اینکه عموما آرماتور تقویتی شبکه زیرین دال وافل یا همان تیرچه ها با حداقل 2 عدد آرماتور 10 زیاد میشود، در انتخاب سایز آرماتور اصلی سقف های وافل از نمره 12، یا ترکیبی از این دو استفاده شود، هرچند ضوابط حداقل آرماتور همواره میتواند معیار نهایی انتخاب سایز آرماتور تیرچه ها باشد، اما تعداد تقویتی و تراکم میلگرد ها باعث افزایش سایز آرماتورها خواهد بود.

تصویر4-جزییات نهایی آرماتور گذاری در سقف های وافل
برای بررسی دقیق نحوه چگونگی طراحی سقف های وافل میتوانید از لینک جزییات مرتبط را مشاهده کنید
بازدید: 18تاریخ انتشار : 1404/02/20