مقایسه انواع جایگزین یونولیت سقفی
یونولیت سقفی به دلیل مزایای زیادی که دارد یکی از پرکاربردترین مصالح ساختمانی در این چند سال گذشته بوده ولی در کنار این مزایا معایبی نیز دارد که ساختمان سازان را به فکر جایگزینی آن با قالب های دیگر کرده است.
یونولیت: پلی استیرن انبساطی یک ماده سفید مختلط است که از فرایند پتروشیمی حاصل می شود که از 95 درصد هوا و 5 درصد پلاستیک تشکیل شده است ذرات پلاستیک جامد یونولیت از استایرن مونور ساخته شده است
قالب یونولیت سقفی : معمولا به شکل مکعب مستطیل و با ابعاد استاندارد به طول 200 سانتی متر عرض 50 سانتی متر و ارتفاع  25 و 30 سانتی متر است این بلوک ها ی یونولیتی در دو نوع قابل اشتعال و غیر قابل اشتعال تولید می شوند و به دلیل وزن سبک و صرفه اقتصادی است که یکی از پرکاربرد ترین قالب ها بوده که این وزن کم باعث کم شدن وزن نهایی سازه می شود و چون نقش باربری ندارد در برابر زلزله ایمن هستند.
 
 
 
 از دیگر مزایای تیرچه یونولیت سقفی عبارتند از:
عایق صوتی و حرارتی: از بزرگترین کاربردهای یونولیت سقفی ویژگی ساختار سلولی آن است که عایق مناسب صدا و دما می باشد که در نهایت فضایی آرام و مطلوب برای ساکنین فراهم می کند.
سرعت اجرای بالا: این تیرچه ها به دلیل وزن سبک، سرعت جابجایی و قالب چینی آن بالا است.
کاهش وزن کلی سازه: قالب های یونولیتی به دلیل وزن کم نسبت به مصالح ساختمانی سنتی مثل بلوک های سیمانی یا آجر باعث کاهش وزن سازه بتنی می شود.
همانطورکه گفته شد این نوع از قالب ها مانند بعضی از متریال ساختمانی دیگر معایبی نیز دارد
از معایب قالب یونولیت سقفی:
عدم مقاومت در برابر ضربه: به دلیل ساختاری که دارد در برابر ضربه مستقیم دچار شکستگی و تغییر شکل می شود
خطر آتش سوزی: در صورت استفاده نکردن از مواد کند سوز در برابر آتش سوزی اصلا مقاوم نیست و باعث شعله ورتر شدن آتش و سرعت آتش سوزی می شود.
شکنندگی تیرچه یونولیت: در مقابل فشار زیاد مقاومتی ندارد و ترک می خورد و کاربری خود را از دست می دهد.
محدودیت در طول دهانه: اگر در پروژه ایی دهانه ایی بزرگ تر از 8 متر وجود داشته باشد امکان استفاده از این قالب نیست و باید از قالب جایگزین یونولیت سقفی استفاده کرد.
نظارت دقیق بر اجرا: در صورت عدم اجرای اصولی تیرچه یونولیت برای ساختار کلی سازه مشکل ساز می شود.
این معایب و نداشتن گواهی استاندارد از موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور ساختمان سازان را بر آن داشته که به فکر جایگزینی این قالب ها با قالب های دیگر باشند.
انواع قالب های جایگزین یونولیت سقفی
قالب های جایگزین برای یونولیت سقفی باید بر اساس ویژگی های ساختاری و کاربری ( سیستم سقفی یک طرفه ) یونولیت انتخاب شوند.  در این مطلب ما به انتخاب بهترین آنها و مقایسه این قالب ها با هم میپردازیم.
قالب لایت فرم
این قالب ها از جنس پلاستیک پلی اتیلن و معمولا در ابعاد به طول های 50، 100 و 120 سانتی متر و عرض های 43، 46 و 66 سانتی متر تولید و در بازار عرضه می گردد و ضخامت دیواره های آن بین 5/2 تا 4 میلیمتر است و مقاومت خوبی در حین اجرا دارد. به این قالب ها فوم لس و قالب پلاستیکی هم گفته می شود.
 
 
مقایسه قالب لایت فرم و قالب یونولیت سقفی
·       مقاومت فشاری لایت فرم ها 20 درصد بیشتر از قالب های یونولیتی است و وزن آن حدود 15 درصد کم تر است در نتیجه سرعت اجرا بالاتر می رود و گزینه مناسب تری برای پروژه های بزرگ تر از نظر زمانی و صرفه اقتصادی است.
·       قالب های لایت فرم نسبت به قالب های یونولیت در برابر ضربه در حین اجرا و عوامل محیطی تغییر شکل نمی دهند در صورتی که قالب های یونولیت در برابر ضربه دچار شکستگی می شود و تغییر شکل می دهند
·       قالب لایت فرم تحمل دمای متغییر بالاتری نسبت به قالب یونولیت دارد به این صورت که تا دمای کاری منفی 20 درجه و مثبت 70 درجه مقاومت دارد پس برای مناطقی با آب و هوای متغییر انتخاب بهتری است.
·       این قالب ها از لحاظ اجرایی و نیروی کار حرفه ای تقریبا شرایط برابری دارند.
·       قالب های لایت فرم قابلیت استفاده چند باره دارد به این شکل که بعد از بتن ریزی و خشک شدن بتن قالب ها را از زیر سقف جدا کرده و برای سقف های دیگر استفاده میکنند در صورتی که قالب های یونولیتی در بتن و سازه می مانند همین امر باعث صرفه اقتصادی نسبت به یونولیت سقفی می باشد.
 

قالب وافل یک طرفه
این قالب از جنس پلیمر در دو رنگ سفید و مشکی و از سه جزء فیلر، درپوش و قالب میانی تولید می شود و در حین اجرا به وسیله قفل به یک دیگر متصل و چفت می شود از مزایای این قالب ها تنوع در ابعاد آنها بسته به نیاز پروژه می باشد.
 
 
مقایسه قالب وافل یک طرفه و یونولیت سقفی
·       عملکرد قالب وافل یک طرفه مانند قالب یونولیت سقفی و قالب لایت فرم یک طرفه می باشد و بارر را به یک جهت انتقال میدهد.
·       قالب وافل یک طرفه نسبت به قالب یونولیت سازگاری بیشتری باا محیط زیست دارد ذراتی که از قالب یونولیتی هنگام حمل ونقل و اجرا جدا می شوند از علت های اصلی جایگزینی آن با سایر قالب ها است..
·       مقاومت بالای ساختاری وافل یک طرفه ایمنی بسیار بالاتری برای کارگران دارد ولی خطر شکستگی که قالب یونولیت در هنگام اجرا ضررهای جانی و مالی به همراه دارد.
·       سازگاری قالب وافل یک طرفه با عوامل محیطی مانند فشار، ضربه شدید، دمای هوای پایین و بالا از دیگر عوامل برتری نسبت به یونولیت سقفی است.
·       امکان استفاده مجدد و چندین باره این قالب ها و قابلیت فروش آنها پس از اتمام پروژه باعث صرفه اقتصادی نسبت به یونولیت سقفی شده است.
 

قالب لایت فرم و وافل یک طرفه بهترین گزینه برای جایگزین یونولیت سقفی هستند ولی قالب های فایبر گلاس و بلوک های بتن سبک نیز میتوانند جایگزین آن شوند در اینجا ما در جدول زیر به مقایسه این قالب ها با هم پرداختیم
 
نوع قالب
وزن
دوام
قابلیت استفاده مجدد
نصب و جدا سازی
یونولیت
بسیار سبک
پایین و شکننده
ندارد و در بتن باقی می ماند
نصب سریع، جدا سازی نمی شود
لایت فرم
سبک
بالا
دارد تا بالای 30 سقف
نصب سریع، جداسازی آسان
وافل یک طرفه
سبک
بسیار بالا
دارد تا بالای 50 سقف
نصب سریع، جداسازی آسان
فایبر گلاس
بسیار سبک
پایین و شکننده
ندارد در بتن باقی می ماند
نصب سریع، جداسازی آسان
بلوک بتن سبک
سنگین
نسبتاٌ بالا
ندارد در بتن باقی می ماند
نصب کند، جداسازی نمی شود
 
 
 
 
            
بازدید: 28تاریخ انتشار : 1404/01/30
    سقف وافل