نحوه اجرای سقف وافل

سقف وافل با توجه به قابلیت فنی بسیار مناسب، دارای روش اجرای ساده و بدور از هرگونه ساختار پیچیده ای می‌باشد و می‌توان با هر نیرویی با آموزش اولیه و وسایل قابل دسترس سقف را اجرا نمود. اجرای سقف وافل در مقایسه با سایر دال های بتنی مجوف آسان تر صورت می‌گیرد. زیرسازی سقف‌های وافل مشابه سقف تیرچه و بلوک می‌باشد و در آیین نامه بتن ایران، فصل دال ها در مورد این نوع دال بتنی و همچنین نشریه 543 توضیحاتی در مورد خصوصیات و نحوه اجرا ارائه شده است.در ادامه به انواع روش اجرای سقف وافل می‌پردازیم؛سقف وافل به دو روش اجرا می‌شود.

  •  اجرای تخت(معمولی)

  • اجرای مدولار

    روش اجرای تخت

     

  1. قرار گیری پایه های اطمینان (جک،اسکافلد،داربست و...)

  2. برای ایجاد سطحی یک دست از پلای‌وود یا قالب فلزی استفاده می‌کنیم

  3.  قرار گیری قالب وافل مطابق با نقشه محاسباتی

  4. آرماتور بندی

  5. بتن ریزی

  6.  باز کردن قالب ها (ابتدا پلای‌وود یا قالب فلزی باز شده سپس قالب وافل خارج می‌شود) 

از مزیت های این روش تسریع در زمان اجرای کار و ایمنی کارگران حین اجرای سقف و چیدمان دقیق‎تر قالب‎ها و کیفیت بهتر بتن نمایان زیر سقف می‌توان نام برد.

روش اجرای مدولار

در روش اجرای مدولار،ابتدا پایه های اطمینان (جک،اسکافلد،...) در فاصله معین قرار گرفته و سپس زیر سازی شبکه ای به وسیله قوطی ها انجام می‌شود و قالب‌های وافل مستقیما بر روی قوطی ها قرار می‌گیرند.  
خصوصیات روش اجرای مدولار عبارتند از:

  • نیاز به ابزار کمتر از جمله پلای‌وود
  •  نیاز به دقت بیشتر حین اجرا
  •  مناسب برای اجرای دهانه های متعارف

مراحل اجرای روش مدولار و تخت یکسان می‌باشد و فقط در استفاده از پلای‌وود و قالب فلزی تفاوت دارند که در روش مدولار عموما نیازی به فرش کردن سقف توسط پلای‌وود و یا قالب فلزی ندارد.  
در این قسمت به توضیح مفصل مراحل می‌پردازیم : 

1)زیرسازی سقف وافل

زیر سازی سقف بدین صورت می‌باشد که ابتدا پایه های اطمینان(جک فلزی،اسکافلد،داربست) در فواصل مناسب قرار گرفته؛ سپس قوطی اصلی و پس از آن قوطی فرعی اجرا می‌شود (بار اعمال شده به زیرسازی، اول به قوطی کشی فرعی سپس به قوطی کشی اصلی و در اخر به پایه های اطمینان و زمین منتقل می‌شود ) و قالب های وافل روی، زیرسازی انجام شده طبق نقشه محاسباتی انجام شده قرار می‌گیرند.

زیر سازی سقف وافل

2)چیدمان قالب وافل

چیدمان قالب به طوری می‌باشد که قالب های وافل در قسمت های مشخص شده در نقشه های اجرایی و سازه که توسط مهندس سازه محاسبه شده است ، قرار داده می‌شود. و بسته به روش طراحی ممکن است برخی نواحی دال توپر بوده و نیازی به قرارگیری قالب نباشد. به دلیل استحکام بالای قالب های وافل آبا عبور و مرور بروی آن ها به آسانی صورت می‌پذیرد و با توجه به سبکی قالب ها به راحتی قابل قرارگیری برروی شبکه زیرسازی می‌باشند در قالب های وافل آبا محل قرار گیری قوطی ها تعبیه شده و باعث می‌شود در محل خود فیکس شوند همچنین این قالب ها جهت جداسازی نیاز به روغن کاری ندارند. 

چیدمان قالب وافل

3)آرماتور بندی سقف وافل

پس از تکمیل مرحله جایگذاری قالب‌های وافل مرحله بعدی یعنی آرماتور‌بندی سقف می‌باشد. آرماتور بندی سقف‌ وافل  شبیه به دیگر سقف ها می‌باشد بدین صورت که ابتدا آرماتور تحتانی در پایین تیرچه و بصورت طولی اجرا می‌شود، که علاوه بر کاهش پرت آرماتور ، باعث افزایش ظرفیت مقاومتی سقف هم می‌گردد. پس از آن شبکه فوقانی آرماتورها مطابق با جزئیات ذکر شده در نقشه محاسباتی اجرا می‌شود، آرماتور‌های طولی شبکه فوقانی و آرماتورهای تقویتی در صورتی که قالب وافل دوطرفه باشد در دو جهت متعامد و برای قالب وافل یک طرفه در یک جهت کار‌گذاشته می‌شوند. سپس با توجه با نقشه های سازه آرماتورهای عرضی در نواحی و به فواصل مشخص شده نقشه کارگذاشته می‌شوند یکی از نکات مهم در آرماتور‌بندی سقف وافل کارگذاری کلاهک برشی در سر ستون‌ها و دیوارهای برشی می‌باشد. این آرماتورها عمدتا بصورت خاموت بسته و در طول مشخصی از بر تکیه گاه ها کار گذاشته می شوند.

  آرماتور بندی سقف وافل آبا 

4)بتن ریزی سقف وافل

پس از تکمیل آرماتور‌بندی سقف می‌توان با توجه به ضوابط اجرایی نسبت به بتن‌ریزی سقف وافل اقدام نمود. در سقف‌ وافل به علت عاری بودن سقف از هرگونه مواد زائد مانند قطعات یونولیت و ... بتن به راحتی فضای بین تیرچه های تشکیل شونده و سطح روی قالب‌ها را بطور کامل پر می‌کند؛ و بتن ریزی سقف وافل از سهولت بسیار بالایی برخوردار می‌باشد. در این سقف ها نیازی به دو مرحله ای کردن عملیات بتن ریزی نخواهد بود و فوق روان کننده ها و افزودنی های دیگر نیز به علت فضای مناسب جهت ویبره شدن بتن اضافه نمی‌شود.سطح اکسپوز زیرین سقف بدون کرمو شدن و خرابی بتن حاصل خواهد شد. همچنین در سقف وافل ، بتن برای پر کردن فضای زیر قالب ها نیاز به حرکت افقی مانند سقف های مجوف دیگر (کوبیاکس، یوبوت و ..)ندارد.

5)باز کردن قالب ها

مرحله آخر زمان باز کردن قالب و برداشتن پایه های اطمینان است که مطابق با جدول 9-12-2 مبحث 9 انجام می‌شود

زمان باز کردن قالب سقف

  • زمان قالب برداری و برداشتن پایه ها اطمینان به طور کلی به دمای محیط ساختمان بستگی دارد
  • باز کردن قالب برای هر کدام از المان های سازه متفاوت است
  • قالب های قائم بدلیل اینکه دارای فشار جانبی و فاقد فشار قائم هستند زود تر باز می‌شوند
  • زمان باز کردن قالب تیر بدلیل اینکه وزن بیشتری نسبت به دال دارد طولانی تر است

توصیه اجرایی

اگر در زیرسازی سقف از اسکافلد استفاده کنیم اطمینان بیشتری در اجرا حاصل می‌شود و خطراتی مانند دررفتن جک و نشست سقف در حین بتن‌ریزی کاهش می‌یابد. زمانی که تیرچه درجا اجرا شد پیوستگی بتن و صلبیت سقف به خوبی رعایت می‌شود و این امر لرزش سقف در زمان بهره برداری را کاهش می‌دهد و حفره هایی که در این سقف ها وجود دارد باعث کاهش بار مرده می‌شود اما انتهای ستونها و در بعضی موارد در انتها و در امتدادتیرها نیز باید توپر اجرا گردد. از آنجا که این سقف دال دو طرفه می‌باشد در دو سو باربری انجام می‌گیرد درصورت نیاز به افزایش جان تیرچه به هر مقدار درسقف وافل می‌توان اعمال کرد که این امر به سبک سازی سازه کمک زیادی خواهد کرد.


جزییات اجرایی سقف وافل

امروزه طراحی دیافراگم برای انتقال مناسب بار امری بسیار حیاتی می‌باشد، جزئیات اجرایی مناسب جهت سقف وافل در گام های مختلف می‌تواند از لحاظ فنی ایمنی بالایی را برای ساختمان تضمین نماید. طراحی مناسب دیافراگم شامل بر آرماتورهای جمع کننده، انتقال مناسب بار ازسقف به دیوارهای برشی و مهاربند، طراحی آرماتور دوخت، طراحی صحیح آرماتور پایین و بالایسقف و همچنین دیتایل آرماتور گوشه و برش پانچ در طراحی این سقفها حائز اهمیت خواهد بود. در ادامه نمونه ای از دیتایل های اجرایی سقف وافل گفته شده است

ایجاد خیز منفی در سقف وافل و دلایل ایجاد خیز

سقف ها قبل از ایجاد زمین لرزه تحت اثر بار های ثقلی قرار میگیرند ،بار مرده بار کف سازی و بار زنده از جمله مهمترین بار های ثقلی میباشند.بتن با توجه به ماهیت خزش و جمع شدگی در دراز مدت تحت بار های ثقلی دچار تغییر شکل یا همان خیز میشود دال ها و تیر های بتنی بیشترین تغییر شکل (خیز) را در وسط دهانه خود متحمل میشوند بنابراین برای اجرا سقف وتیر نیاز است تا از یک خیز منفی استفاده نمود اصولا مقدار این خیز توسط محاسب در نقشه های سازه دیده میشود اما بطور تقریبی برای کاربری های متداول    L/200   خواهد بود ایجاد این پیش خیز سبب میشود که بتن سقف پس از اینکه دچار  تغییر شکل آنی شد سطح صاف و تراز ایجاد گردد

آیا قالب های وافل نیاز به زدن روغن قالب دارند ؟

بر خلاف قالب های فلزی در قالب های وافل به دلیل مواد استفاده شده در ساخت قالب که از جنس پلاستیک صیقلی هستند بتن پس از گیرش به قالب نمیچسبد و به راحتی جدا میشود

نحوه اجرای آرماتور بندی در سقف وافل

آرماتور های تقویتی  سقف وافل عموما به دو حالت در نقشه های سازه ترسیم و در محل اجرا میشوند آرماتور تقویتی تیرچه های وافل: از آنجا که در سقف وافل برخلاف دال شبکه پایین بصورت سرتاسری وجود ندارد تیرچه های وافل آرماتور پایین را در خود جای میدهند عموما در وسط دهانه های سقف تیرچه وافل نیاز به آرماتور تقویتی دارند آرماتور شبکه بالا : برروی قالب وافل شبکه آرماتور فوقانی قرار میگیرند که جهت تقویت در نزدیکی ستون ها و تکیه گاه ها نیاز به تقویت خواهد بود

برش پانچ چیست و نکات اجرای آرماتور محدوده برش پانچ

برش پانچ یا منگنه ای نوعی شکست در دال های بتن مسلح می‌باشد که به واسطه بارهای متمرکز ایجاد می‌گردد. در دال های تخت، برش متمرکز در محل اتصال ستون‌ها به دال رخ می‌دهد. این شکست به علت نیروی برشی زیاد ایجاد می‌شود. بارهای تمرکزی ایجاد شده در یک مساحت کوچک در اطراف ستون و محل اتصال آن با دال باعث می‌شود که ستون، دال را سوراخ نموده و سقف تخریب گردد. این موضوع در دال‌های تخت که فاقد تیرهای میانی هستند، از حساسیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است و یکی از نکات اجرای سقف وافل آرماتور بندی صحیح در محدوده پانچ است . 
توضیح فوق اهمیت بسیار زیاد اجرای آرماتوربندی درست جزییات پانچ را بیشتر آشکار می کند و ضوابط ویژه ای برای آرماتوربندی می بایست رعایت شود . عبور چند عدد میلگرد از ستون و استفاده از خاموت و سنجاقی ویژه جهت محصور کردن این میلگرد ها جزیی از دتایل محدوده پانچ است . تعداد میلگرد و تعداد رکابی یا خاموت و سایز آن در نقشه های اجرای بطور مشخص ذکر می گردد و در فاصله مشخصی از ستون و دیوار برشی نیز قالب وافل چیده نمی شود و دال بصورت توپر اجرا می شود

از چه آرماتور هایی در سقف وافل استفاده میشود

درنقشه های اجرایی نوع میلگردهای مصرفی در سازه ذکر می شود اگر در نقشه برای آرماتوربندی مش بالا یا پایین یا تقویتی سقف ، میلگرد سایز 10 و 12 داده شده بود، با توجه به اینکه این سایز میلگرد هم نوع A2 در بازار موجود هست و هم نوع A3 ، در تهیه و مصرف آن دقت نمایند . مجری وکارفرمای سقف وافل می بایست به این نکته اجرایی سقف وافل توجه داشته باشند و قبل خرید میلگرد برای سقف ، نوع میلگرد را کنترل نموده تا از مصرف میلگرد A2 به جای A3 در سقف جلوگیری نمایند .

نحوه اجرای تیر ها در سقف وافل

نحوه اجرای تیرها در سقف وافل :درسقف ها دو نوع تیر داریم یک نوع تیرآویزدار و یک نوع هم تیر مخفی یا هم ضخامت دال .اغلب موارد نوع تیر در سقف وافل بستگی به نوع سیستم باربر جانبی دارد ، یعنی اگر کارفرما تمایل به حذف آویز تیرهای میانی داشته باشد که در اغلب پروژه های سقف وافل همینطور است از سیستم دیوار برشی برای باربر جانبی  استفاده می شود و تیرآویزدار در سقف حذف می شود و فقط در بین ستونها و لبه دال ها یک کلاف هم ضخامت دال اجرا میشود که اصطلاحا تیر مخفی نامیده می شود  . اما اگر قرار باشد سیستم قاب خمشی باشد و تیر در سازه بار جانبی تحمل کند، آنگاه طبق آیین نامه باید تیر ضخامتش از ضخامت سقف بیشتر باشد .در این مواقع در ساختمان های کوچک اگر سازه جوابگو باشد برای اینکه هم بتوان از حذف آویز در سقف وافل بهره برد و هم از دیوار برشی استفاده نکرد ، میتوان قاب خمشی را در تیرهای پیرامونی سقف ایجاد کرد . 

روش اجرای قالب های وافل روی زیر سازی چگونه است ؟

همانطور که در روش اجرای سقف وافل گفتیم دو روش برای اجرا وجود دارد .در روش فرش کردن پلای وود و چیدن قالب وافل روی پلای وود ، برای فیکس کردن قالبها، دور محدوده قالب چینی بوسیله چوب و میخ  کادر ایجاد میشود و وافل ها در آن محصور میشوند در اجرای مستقیم روی زیر سازی بهتر است از زیر قالب ها میلگرد U زده شود و در هنگام بتن ریزی هم میتوان ابتدا تیرهای پیرامون وافل ها را بتن ریزی و سپس محدوده وافل ها را بتن ریزی کرد ،  با این کار وافل ها با بتن محصور شده و هنگام بتن ریزی لغزش ندارند .

در بتن ریزی سقف وافل استفاده از روان کننده ضروری است ؟

خیر . برای بتن ریزی سقف وافل برخلاف سقف یوبوت و کوبیاکس نیاز به بالا بردن اسلامپ بتن و استفاده از روان کننده نیست و در صورت ویبره زدن مناسب احتمال کرمو شدن بتن بسیار کم است و می توان به کیفیت و تراکم مناسب بتن رسید . البته استفاده از روان کننده بدلیل مزایای زیادی که در بهبود کیفیت بتن دارد در کلیه بتن ریزی ها توصیه می شود .عمل آوری و حفظ رطوبت بتن پس از بتن ریزی ، حداقل به مدت 7 روز بسیار مهم است .

آیا برای خارج کردن قالب وافل از زیر سقف ابزار خاصی نیاز است ؟

خیر . قالب وافل آبا به نحوی طراحی شده که براحتی از سقف خارج شود و برای خارج کردن قالب نیاز به ابزار خاص  پیچ دار و پین کش نیست .

نحوه گرفتن آویز برای اجرای سقف کاذب و تاسیسات در سقف وافل

در سقف وافل بدلیل وجود حفره ها و نمایان بودن تیرچه ها، دیگر نیازی به تخریب بتن تیرچه و جوش دادن آویز به میلگرد تیرچه نیست و براحتی می توان به روش های زیر آویز مورد نیاز را اجرا کرد.

  1. بوسیله دریل در وسط تیرچه سوراخ ایجاد کرد و آرماتور عصایی برای آویز درآن قرار داد .
  2. استفاده از اسپیسر فلزی
  3.  زدن ساپورت با میخ هیلتی به لبه داخلی

نکات اجرای سقف در دهانه های بزرگ و ارتفاع بلند

  • در اجرای سقف در دهانه های بزرگ باید موارد زیر بیشتر دقت و رعایت شود .
  • فواصل جک ها و اسکافلد ها باید به هم نزدیک تر شود.
  • اگر ارتفاع سقف بلند است حتما از اسکافلد استفاده شود و هر 7 متر ارتفاع اسکافلدها بوسیله لوله داربست یا میل مهار به یکدیگر متصل شوند .
  • حتما خیز منفی به سقف داده شود.
  • در هنگام بتن ریزی از پمپ شدن و جمع شدن بتن در یک نقطه اجتناب شود.
  • قبل از قالب برداری از به مقاومت رسیدن بتن و سپری شدن مدت زمان مورد نیاز طبق آیین نامه اطمینان پیدا کنید .
  • هنگام قالب برداری باید از برداشتن کل قالب پرهیز کرد و قالب برداری را به صورت مرحله ای اجرا شود و پس از برداشتن قالب هرقسمت پایه اطمینان آن به سرعت نصب شود.

 

 

 

نظارت در سقف های دال مجوف

پیشرفت روز افزون علم مهندسی باعث ایجاد سیستم های نوین در صنعت ساخت و ساز شده است همواره نوآوری های مهندسی و حل کردن چالش ها، فعالیت جذابی برای مهندسان و صنعتگران ساختمان بوده است.طرح های معماری خلاقانه و نو ،کاهش هزینه های ساخت در عین التزام به ایستایی مناسب سازه سبب شده است طرح های مهندسی به روز شوند. یکی از سیستم هایی که اخیرا در کشورمان با سرعت بالایی رو به پیشرفت است،استفاده از قالب های پلاستیکی موقت در سقف یا به اصطلاح سقف وافل می‌باشد.ذکر این نکته خالی از لطف نیست که استفاده از هرگونه سیستم سازه ای نیاز به شناخت و درک صحیحی از ماهیت،رفتار و نحوه ی اجرا را دارد.
در این مقاله با توجه به تجربیات اجرایی در سیستم سقف وافل سعی شده است به نکات مهم در طول اجرا برای فعالین حوزه ساختمان تنظیم گردد.موارد کنترل اجرای چنین سیستم هایی به صورت گام به گام ارائه شده است.

  • کنترل عدم قرارگیری پای جک ها و یا پایه اسکافلد ها بروی خاک در اجرای سقف اول

از آنجایی که اکثر ساختمان ها دارای پی نواری هستند، در اجرای سقف اول سازه پایه های اطمینان (جک یا اسکافلد)ممکن است روی خاک قرار گیرند،اگر خاک به درستی کوبیده (compact) و به اندازه کافی نشست کرده باشد،می‌توان پایه های اطمینان را مستقیما روی خاک قرار داد.به دلیل آن که در هنگام بتن ریزی وزن سیال بتن بالا می‌باشد و همچنین پمپاژ بتن ممکن است ضرباتی را به پایه های اطمینان وارد کند لذا نیاز است در صورتی که خاک مقاومت مناسبی نداشته باشد در زیر پایه های اطمینان سطح فشاری را به واسطه ی قالب فلزی، چوب و ... افزایش داد تا نشست اتفاق نیفتد.  

نظارت در سقف وافل

  •  کنترل اجرای صحیح زیرسازی سقف متناسب به طول دهانه و وزن سقف

برای زیر سازی سقف وافل عمدتا از قوطی،چهار تراش یا لوله که بر روی پایه اطمینان تشکیل یک شبکه سازه ای را می دهند،استفاده می‌شود.از آنجایی که اصولا سقف وافل برای دهانه های بلند استفاده می‌شود لذا فواصل پایه های اطمینان از یکدیگر،ابعاد پروفیل های استفاده شده در زیر سقف بسیار مهم و حیاتی می‌باشد بارها مشاهده شده است به دلیل زیرسازی ضعیف به هنگام بتن ریزی سقف یا بطور کلی فروریخته و یا نشست کرده است . به عنوان یک توصیه فواصل پایه های اطمینان از یکدیگر نهایتا به 1.5 متر محدود گرددو در صورت استفاده از قوطی برای زیرسازی از جدول زیر باید استفاده شود. 

  • کنترل اجرای صحیح کلاهک های برشی در سر ستون ها

در اجرای سقف های دال مجوف وافل کنترل اجرای صحیح کلاهک های برشی در سر ستون‌ها و قسمتی که تیر به ستون متصل نشده باشد از مهمترین موارد است این کلاهک‌ها عمدتا بصورت یک یا دو خاموت بسته می‌باشد که در فواصل منظمی از بر ستون تا طولی مشخص مطابق با نقشه های محاسباتی کارگذاشته می‌شود. عدم اجرای صحیح این آرماتور های برشی می‌تواند موجب گسیختگی پانچ در حین بهره برداری و یا ناشی از وقوع زلزله گردد. 

نظارت در سقف وافل

  •  کنترل صحت اجرای مناطق توپر در سر ستون ها و دیوارهای برشی

در سقف وافل عمدتا دال بصورت تخت اجرا و از قالب های غیرماندگار برای ایجاد حفره و بهینه سازی در وزن مرده سقف استفاده می‌گردد. کارگذاری این قالب ها موجب کاهش مقاومت برشی سقف نسبت به دال توپر هم ضخامت می‌گردد در نتیجه در مناطقی از سقف ،عمدتا در سر ستون ها و دیوارهای برشی که برش زیاد می‌باشد سقف می‌بایست بصورت توپر اجرا گردد. در نتیجه باید دقت کرد تا کارگذاری قالب های وافل به گونه‌ای باشد تا به مقدار مورد نیاز محاسباتی از سر ستون ها و دیوارها مطابق با نقشه های محاسباتی دال فاصله داشته باشد و آن  قسمت ها  بصورت توپر قالب بندی و بتن ریزی گردد. 

  • کنترل آرماتور سقف وافل

بستن آرماتور های سقف وافل پس از چیدن قالب های وافل صورت می‌گیرد با توجه به وجود تیر های T شکل در سقف وافل ابتدا می‌بایست آرماتور پایین تیرچه ها مطابق با نقشه های سازه اجرا گردد استفاده از اسپیسر و پاک بودن قالب های وافل هنگام کنترل آرماتور بندی نیز باید بررسی شوند. اصولا آرماتور پایین تیرچه به صورت تک آرماتور 16F-F18-F20 می‌باشد که بسته به دهانه و کاربری می‌تواند به صورت دوبل هم اجرا گردد.شبکه مش بالایی وافل عمدتا به صورت آرماتور حداقل افت و حرارت قرار می‌گیرد و در محل تکیه گاه ها آرماتور تقویتی اجرا خواهد شد در زیر دیتیل کلی از سقف وافل و جزئیات مرتبط با آرماتور گذاری آن ارائه شده است. 

نظارت در سقف وافل

  •  کنترل اعمال خیز منفی در سقف ها مطابق با نقشه محاسباتی

در سقف های دال مجوف و عمدتا در دهانه‌های بلند اعمال خیز منفی مطابق با نقشه‌های اجرایی از نظر جانمایی و مقدار خیز ضروری می‌باشد. در این حالت وسط دهانه ها را به مقدار مشخصی که بستگی به بارگذاری، طول دهانه و ضخامت سقف دارد بصورت قوسی قالب بندی می‌نمایند تا بخشی از خیز آنی سقف را جبران نماید. در نتیجه مهندسین ناظر می‌بایست نسبت به اعمال دقیق خیز منفی قبل از بتن‌ریزی سقف اطمینان حاصل نمایند. 

  • کنترل کارگذاری پایه های اطمینان پس از بازکردن قالب های سقف

مانند دیگر سقف های دال بتنی در سقف های دال مجوف نیز هنگام برداشتن قالب سطوح زیرین باید پایه هایی را به عنوان پایه اطمینان در زیر دال باقی گذاشت تا از تغییر شکل هایی که در طول زمان بوجود می‌آیند جلوگیری شده و در عین حال تا کسب مقاومت کافی بتن از بروز مشکلات مقاومتی و تغییرشکلی در ساختمان جلوگیری کند. تعداد پایه های اطمینان فاصله بین آنها و مشخصات آنها را می باید از طریق محاسبه و برمبنای مقاومت کوتاه مدت بتن بدست آورد ولی بطور کلی فاصله آنها نباید از سه متر بیشتر باشد. 

نظارت در سقف وافل


 

 

خرید قالب وافل یا اجاره قالب وافل؟

سیستم وافل به عنوان یکی از سیستم های جدید ساختمانی در ایران می‌باشد که با توجه به مزایای اقتصادی و فنی آن مورد توجه کارفرمایان و پیمانکاران قرار گرفته است. یکی از مسائل مهم ،کاهش هزینه اجرای این سیستم می باشد که شرکت آبـا با توجه به نیازهای کارفرمایان و پیمانکاران اقدام به فروش و اجاره قالب وافل کرده است که هر کدام از این شرایط دارای مزایا و معایب خاص خود می‌باشد .

در زیر به بیان مزایا و معایب خرید و اجاره قالب وافل می‌پردازیم:

پیمانکار سقف وافل

  •   پیمانکاران سقف وافل می‌توانند با خرید قالب وافل، با توجه به نیاز هر پروژه (تعداد و نوع قالب)در هر تعداد سقف و پروژه(بستگی به کیفیت و نحوه استفاده از قالب دارد) از قالب ها استفاده کنند تا زمانی که دیگر قابل استفاده نباشند.

  • بدلیل تنوع زیاد در قالب های سقف وافل و هزینه بر بودن خرید انواع قالب،و همچنین با توجه به هزینه های استهلاک و نگهداری احتمالی قالب سقف برای پروژه ها شرکت آبا می تواند آنها را به پیمانکاران سقف وافل اجاره دهد. 

نیاز پروژه به سقف وافل

  •   در صورتی که پروژه فعلی بر اساس سیستم سقف وافل طراحی شده باشد و پیمانکار در پروژهای بعدی خود نیازی به استفاده از قالب وافل نداشته باشد، مجموعه آبـا می تواند قالب های سقف وافل را به پیمانکاربفروشد و پس از اتمام پروژه آنها را خریداری نماید.

  •  در صورتی که پیمانکار پروژه توانایی اجرای سقف وافل را نداشته باشد شرکت آبا می تواند اجرای پروژه را بر عهده بگیرد در این حالت نگرانی از بابت انتخاب پیمانکار و مهارت او در اجرای سقف وافل نخواهد داشت.

گروه مهندسی آبا آمادگی خود را برای اجرای سریع و مطمئن سقف های وافل اعلام می دارد. 

در ادامه با ذکر مثال برای کارفرمایان گرامی توضیحاتی راجع به هزینه قالب سقف وافل و اینکه آیا خرید قالب از لحاظ اقتصادی مناسب تر است یا اجاره آن؟
دو ساختمان بتن آرمه با تعداد طبقات 3 و 8 در این نوشتار مورد بررسی قرار گرفته است، و فرض بر آن شده که از قالب وافل AR28 برای این ساختمان ها استفاده شود و در انتها یک جمع بندی راجع به اجاره و یا خرید قالب سقف وافل نوشته شده است.
ساختمان مورد بررسی با سقف وافل طراحی و اجرا شده است، در بررسی اولیه تعداد طبقات ساختمان برابر 3 طبقه می‌باشد، و در مرحله بعد تعداد طبقات برابر 8 در نظر گرفته می‌شود، در تصویر 1 پلان کلی معماری پروژه نمایش داده شده است، همچنین در تصویر 2 پلان آرایش بلوک سقف وافل نمایش داده شده است.

در این پروژه برای اجرای هر سقف به تعداد 428 عدد قالب وافل نیاز است، حال دو رویکرد پیش روی کارفرما است، اجاره یا خرید قالب سقف وافل. اصولا اگر قیمت فروش قالب سقف وافل را برای مثال 000/160 تومان در نظر بگیریم هر قالب وافل برای یک ماه مبلغ 11 درصد قیمت فروش به عنوان اجاره در اختیار کارفرما قرار می‌گیرد، یعنی برای اجاره ماهانه هر عدد قالب مبلغ 600/17 تومان در نظر گرفته می‌شود، با توجه به زمان بر بودن اجرای اسکلت بتنی اگر برای اجرای هر سقف یک ماه نیاز باشد برای اجرای سه سقف به سه ماه و برای اجرای 8 سقف به 8 ماه نیاز است. محاسبات هزینه کلی هر دو پروژه به شرح زیر است:

خرید یا اجاره قالب وافل

توجه شود که در صورت خرید قالب سقف وافل از شرکت آبا، شرکت متعهد به بازخرید قالب‌ها پس از اجرای آن توسط کارفرما به قیمت 40 درصد فروش می‌باشد، این موضوع محدودیت زمانی ندارد.

جمع بندی:
با توجه به مطالب بیان شده در بالا در صورتی که شما پیمانکار تخصصی اجرای سقف وافل می‌باشید و یا با توجه به شرایط کاری که دارید و احتمال می‌دهید که در پروژه های متعدد و تعداد طبقات زیاد (از 3 سقف به بالا)  از قالب وافل استفاده خواهید کرد، بهتر است قالب وافل به عنوان بخشی از ابزار کار خود خریداری نمایید. لذا درصورتی که شما مالک و یا مجری یک پروژه ساختمانی هستید که طراحی آن با استفاده از سیستم سقف وافل انجام یافته است پیشنهاد ما اینست که قالب  وافل را اجاره نموده و اجرای آن را به پیمانکار سقف وافل بسپارید. شرکت آبا دارای بروزترین تکنولوژی های تولید قالب وافل میباشد و به دلیل تولید با کیفیت و کوتاهی دست واسطه ها، خریدار و یا موجر، می توانند قالبهای سقف وافل را با بهترین قیمت به صورت مستقیم از شرکت خرید و یا اجاره کنید.

روش اجرای سقف وافل یک طرفه

سقف وافل ، نوعی از سقف سازه است که با کمک قالب غیرماندگار ساخته می شود. سقف وافل در گذشته به وسیله قالب بندی اجرا می شد که از نظر فنی محبوبیت داشت لیکن به دلیل مشکلات قالب بندی از نظر اجرایی در صنعت ساختمان سازی مورد توجه مهندسان عمران قرار نگرفت. افزایش محبوبیت این سازه به دلیل ظهور قالب وافل با قیمت مناسب و اجرای راحت آن می باشد. با آسان شدن قالب بندی در سیستم سقف وافل استقبال پیمانکار های اجرایی از این سیستم به صورت چشم گیری افزایش یافت. این سیستم نه تنها موجب کاهش هزینه بلکه امکان طراحی دهانه های بلند را نیز به صورت چشم گیری افزایش داد. به طور کلی می توان دال وافل را برترین نوع سقف از نظر طول دهانه و صرفه اقتصادی و مشخصات فنی در بین سایر سیستم های مشابه انتخاب نمود..سقف وافل بر اساس نسبت طول به عرض دهانه به سقف وافل دوطرفه و یکطرفه تقسیم بندی می شود که روش طراحی سقف وافل در هر نوع کاملا با دیگری متفاوت است. در ادامه با ما همراه باشد تا با روش اجرای سقف وافل یک طرفه آشنا شویم.

قالب وافل یک طرفه
قالب وافل یکطرفه آبا

قالب  مهم ترین عنصر در طراحی سقف وافل می باشد. به طور کلی قالب های سقف وافل را می توان در دوگروه کلی معرفی کرد.قالب وافل یک طرفه به صورت مدولار و در دهانه های با طول مختلف قابل استفاده می باشند و بسته به دهانه می توان طول تیرچه ها را با استفاده از قالب ها تعریف نمود با کنار هم قرار دادن قالب وافل یک طرفه در طول های مختلف می توان به طول دهانه های مختلف رسید. این طول بسته به نوع دهانه می تواند متفاوت باشد.در واقع این سازه دارای تیرچه های یک طرفه بوده و سیستم باربری آن چیزی بین تیرچه بلوک و دال یک طرفه می باشد. که پس از پیشرفت صنعت ساخت و ساز، قالب‌های وافل یکطرفه پدیدار شد، قالب های وافل روش اجرا سقف را بسیار سریع تر کرده است، همچنین به دلیل مواد پلاستیکی بکار رفته در این قالب ها، پس از بتن ریزی، قالب وافل به راحتی از سقف جدا شده و آماده بهره برداری سقف های دیگر است 

روش اجرا:

برای اجرای سقف وافل یکطرفه، قالب‌های وافل را به صورت موازی مونتاژ کرده و در چشمه های مختلف سقف قرار می‌دهیم، بعد از انجام عملیات قالب گذاری سقف، تیرچه‌های وافل به صورت درجا درمحل بسته می‌شوند، راه حل سریع و اجرایی بستن تیرچه‌های سقف وافل یکطرفه اینست که ابتدا تیرچه‌ها در محلی خارج از سقف بسته شوند، و پس از قالب گذاری، آرماتور تیرچه ها در فاصله بین قالب های وافل گذاشته شوند. 

چیدمان وافل یک طرفه
مونتاژ قالب وافل یک طرفه و چینش قالب وافل روی سقف
روش اجرای سقف وافل یکطرفه
قراردادن آرماتور تیرچه سقف وافل یکطرفه در سقف

پس از بتن ریزی سقف، قالب های وافل یکطرفه از سقف باز می‌شود و نمای اکسپوز زیر سقف نمایان می‌شود، قالب های وافل قابلیت استفاده زیاد را دارد بنابراین پیمانکار سقف وافل می‌تواند با داشتن تعداد محدودی از قالب‌های وافل، پروژه های زیادی را اجرا نماید.

نمای سقف وافل یکطرفه
قالب برداری سقف وافل و نمای زیر سقف پس از بتن ریزی

 

بررسی فنی تفاوت سقف وافل با سایر سقف ها

سقف ها از مهمترین اعضای سیستم سازه‌ای در ساختمان‌ها محسوب می‌شوند. انتخاب مناسب یک سیستم سقف در ساختمان سبب کاهش خطرهای ساخت و ساز، بلایای طبیعی، و افزایش عمر مفید سازه خواهد شد. در دنیای ساخت و ساز انواع مختلفی از سقف وجود دارد که اجرا و طراحی انها با یکدیگر تفاوت دارد  از سقف های محبوب در صنعت ساختمان سازی سقف وافل میباشد. اجرای سقف وافل سریع ترین زمان ممکن از دیگر مزایای این سقف است. ساختار سقف وافل به گونه ای طراحی شده است که هنگام استفاده در دهانه های بلند و بارهای زیاد ، در برابر خیز و ارتعاش مقاومت بالایی داشته باشد. این نوع سقف به دلیل سختی بالا برای ساختمان هایی که نیاز به حداقل لرزش دارند ، مانند آزمایشگاه ها و بیمارستان‌ها، توصیه می شود. همچنین از آن در ساختمان هایی که نیاز به فضاهای بزرگ مانند تئاترها یا ایستگاه های قطار نیاز است، استفاده می‌شود. خرید قالب‌های وافل در وهله اول هزینه بالایی را برای پروژه خواهند داشت، اما با توجه به کاهش مصرف آرماتور و بتن در حین ساخت پروژه در نهایت هزینه تمام شده اسکلت نسبت به سایر سیستم‌ها کاهش می‌یابد بتن ریزی این سقف بصورت یکپارچه  و بدون استفاده از روان کننده صورت میگیرد. با توجه به اینکه در صورت استفاده از سقف وافل نیازی به اجرای سقف کاذب نیست از لحاظ زیبایی میتواند تاثیر بسیار چشمگیری در فضای داخلی ساختمان ایجاد کند. برای مقایسه درست سقف وافل با سایر سیستم‌های سازه‌ای، پارامترهای مختلفی باید مورد بررسی قرارگیرد. بررسی توام فنی و اقتصادی سقف وافل با سایر سقف‌ها در جدول زیر آورده شده است، شایان ذکر است، هزینه نهایی سقف وافل در صورتی که پروژه متراژ بالایی داشته باشد، به میزان قابل توجهی از سایر سیستم‌های مشابه کمتر است. این کاهش نهایی هزینه، باعث شده است که در چندسال اخیر استفاده از سقف وافل  در بسیاری از پروژه‌های عمرانی مورد استفاده قرار گیرد...

مقایسه سقف وافل با سایر سقف ها

برای مطالعه کامل مقایسه سقف وافل با سایر سیستم ها به لینک زیر مراجعه کنید 

بررسی فنی تفاوت سقف وافل با سایر سقف ها 


 

تعریف دال

امروزه با توجه به کاربرد های مختلف ساختمان ها، سقف ها نیز به روش های متنوعی ساخته میشوند دال بتنی یا اسلب (concrete slab) امروزه از معمول‌ترین عنصر سازه‌ای در ساختمان‌ها می‌باشد. اسلب عنصر ساختاری ساده اما پر اهمیتی است که از آن برای ساخت سطوح تخت و پرکاربرد استفاده می‌شود. طبق تعریف مبحث 9 مقررات ملی ساختمان سیستم دال به مجموعه ای از قطعات صفحه ای با یا بدون تیر گفته میشود که تحت اثر بارهای عمود بر صفحه خود قرار میگیرند 
حال برای درک بهتر موضوع به توضیح جامع تری از سیستم دال میپردازیم 

دال ها اعضای سازه ای با ضخامت کم (10-50 cm) و طول و عرض زیاد می‌باشند که به همراه تیر و یا به تنهایی در کف ساختمان ها بکار برده میشوند ،وظیفه دال ها تحمل بار و فشار است که نیرو های وارده را به تیر ها،دیوار ها و نهایتا ستون ها انتقال می دهند که اینکار از طریق عملکرد خمشی دال صورت می گیرد،دال ها از نظر عملکرد سازه ای به 2 دسته ی دال یک طرفه و دال دو طرفه تقسیم میشوند

سقف دال بتنی

دال یک طرفه

یک نوع پوشش سقف بتن ارمه است که بین تیر ها یا تکیه گاه های دیگر قرار داده میشود و مانند یک تیر عریض عمل میکند یعنی در صورتی که دال فقط در یک راستا تکیه گاه داشته باشد و یا سختی تکیه گاه ها در یک راستا نسبت به راستای دیگر خیلی بیشتر باشد،گفته میشود عملکرد دال یک طرفه است
دال یک طرفه مانند یک تیر 2 سر ساده با خم شدن در یک راستا بار های وارده را به تکیه گاه ها منتقل میکند دال بتنی یک طرفه بار را در یک جهت انتقال میدهد

 زمانی دال یک طرفه کاربرد دارد که در پروژه قصد انتقال بار به جهت مشخص یا سازه ای با مقاومت بالا در برابر زلزله داشته باشیم .... در حالت کلی برای ساخت سقف پروژه‌های بسیار بزرگ صنعتی که متراژ بالایی دارند و هزینه بسیاری را می‌طلبند از دال بتنی یک طرفه استفاده می‌شود.

 دال دو طرفه

در دال های 2 طرفه تکیه گاه در هر 2 راستای متعامد وجود دارد،بنابراین دال های 2طرفه در هر 2 راستای خم شده بارهای وارده را به تکیه گاه انتقال می دهند.بنابراین هر یک از تکیه گاه ها بخشی از بار وارده را تحمل میکنند در دال  2طرفه نسبت طول به عرض دهانه برابر2 است

 

سقف وافل یک طرفه و دو طرفه

بطور کلی دسته بندی سقف وافل یک طرفه و دو طرفه به انتخاب نوع قالب مستطیلی و مربعی بستگی دارد

    قالب وافل یک طرفهقالب وافل دو طرفه

قالب های وافل یک طرفه

امروزه با توجه به بررسی نیازهای فنی و اقتصادی صنعت ساختمان سقف وافل یکطرفه به سقف های مورد استفاده در ساخت و ساز اضافه شده است. روش اجرای سقف وافل یک طرفه از روش های متداول می باشد و نیاز به ابزار جدید و هزینه های سنگین ندارد.دال وافل یک طرفه همانند دال یک طرفه عمل میکند و بار را در یک جهت انتقال می دهد و از هر چهار طرف تکیه گاه دارد. و به دلیل اینکه فشار و بار را در یک راستا انتقال می‌دهد وافل یکطرفه نامیده میشود. 
در سقف وافل یک طرفه از فوم، یونولیت، بلوک سیمانی، سفالی و تیرچه آماده استفاده نمیشود و به عنوان جایگزین از قالب های پلاستیکی وافل از نوع مستطیلی استفاده میشود

قالب های وافل دو طرفه 

سقف وافل دوطرفه به دلیل انتقال بار در دو جهت متعامد دو طرفه نامیده میشود در این نوع سقف از قالب های مربعی استفاده میشود و بار به تمام تیرهای پیرامون هر چشمه سقف انتقال می یابد (مثلا در چشمه های مربعی به ۴ تیر اطراف)سپس بتن ریزی بصورت یکپارچه صورت میگیرد 
استفاده از سقف وافل یک طرفه یا دو طرفه به نحوه تیرریزی و چیدمان ستونهای ساختمان مورد بهره برداری بر اساس نقشه معماری بستگی دارد با توجه به ضوابط تامین پارکینگ ها و چیدمان فضاهای معماری مهندس سازه بر اساس طول دهانه و شکل پانل های سقف در پروژه وافل یکطرفه یا دوطرفه انتخاب می کند. وافل دوطرفه معمولا برای دهانه های بلند انتخاب می‌شود

قالب وافل آبا
قالب وافل دو طرفه آبا