اجرای تاسیسات یکی ازچندین مراحل اجرای سقف وافل  است. در سیستم سقف وافل نصب تاسیسات به دو روش انجام می شود . در روش اول تاسیسات را از داخل سقف عبور می دهند و در روش دیگر تاسیسات را از زیر سقف اجرا می کنند . اجرای تاسیسات از روی سقف با مشکلاتی همراه است و عمر لوله ها را نیز کاهش می دهد. در اجرای تاسیسات روی سقف در اولین اقدام لازم است ماهیچه سیمانی کشیده شود و سپس در بین فضای خالی آن ها پوکه ریزی انجام شده و در مرحله ی آخر یک لایه ملات کشیده شود. در این صورت است که می توان
روی تاسیسات حرکت نمود، لازم به ذکر است این اقدامات علاوه بر اینکه هزینه بر هستند باعث کاهش عمر تاسیسات و لوله ها نیز می شوند به همین دلیل این روش بسیار ناکارآمد است.
اجرای سقف وافل این امکان را فراهم می کند تا به روش های کم هزینه تر و راحت تر نقشه های تاسیساتی و مکانیکال تهیه و اجرا گردد. چراکه سقف وافل به دلیل حفره حفره بودن فضایی را برای عبور لوله های تاسیساتی از زیر سقف و داخل سقف وافل فراهم می نماید بدون آنکه به اجزای سازه ای سقف مانند میلگردها آسیبی برساند.
 

اجرای تاسیسات از زیر سقف وافل

برای اجرای تاسیسات در سقف وافل لازم است قبل از بتن ریزی، لوله ها بر اساس نقشه، در محل های موردنظر تعبیه شود. اگر ارتفاع کار برای شما فاقد اهمیت باشد می توانید تاسیسات را از زیر دال بتنی عبور داده و سپس سقف کاذب اجرا کنید. در نتیجه موجب کاهش ارتفاع مفید سازه می شود. هرچند این روش سبب کاهش ارتفاع می شود اما افزایش عمر تاسیسات را در پی دارد .
 

اجرای تاسیسات از داخل سقف وافل

روش دیگر عبور دادن تاسیسات از داخل سقف است. در این روش به اندازه بازشویی که برای تاسیسات لازم است لوله هایی قرار داده و اقدام به بتن ریزی می کنند. یکی دیگر از کارهایی که می توان انجام داد قرار دادن لوله در کل سقف است که موجب کاهش مقاومت برشی تیرچه ها شده و سقف های لانه زنبوری ایجاد می کند. سقف های لانه زنبوری با وجود کاربردهای مفیدی که دارند، گزینه مناسبی برای قسمت هایی از سازه مانند تکیه گاه ها نیستند. زیرا در تکیه گاه ها به دلیل برش پانچ لازم است سقف به صورت توپر اجرا شود. این در حالی است که برای وسط دهانه ها این روش مناسب است.
 
 

نکاتی که باید در اجرای تاسیسات رعایت شود

  1.  اجرای تاسیسات در سقف وافل معمولا با تغییرات زیادی همراه می شود. بنابراین پیشنهاد می گردد ابتدا نقشه تاسیسات به طور کامل نهایی شده و پس از بررسی کامل، در نهایت اقدام به لوله گذاری و بتن ریزی در سقف شود.  این نکته در اجرای تمام سقف ها اهمیت دارد اما در سقف وافل اهمیت آن چندین برابر است. زیرا در سقف وافل می توان تاسیسات را از داخل سقف عبور داد.
  2.     چنانچه تیر داشته باشیم ملزم به عبور تاسیسات از داخل تیرها هستیم که این کار سختی است. در نتیجه می توان با قرار دادن لوله این کار را انجام داد که لازم است از قبل با طراح سازه هماهنگ کنید.
  3.     نکته ی بعدی عبور دادن تاسیسات از داخل سقف به بالای سقف است. که این کار به وسیله بازشوها انجام می شود. در صورتی که میزان بازشوها از مقادیر تعیین شده توسط آیین نامه بیشتر باشد لازم است در طراحی سازه اعمال شود.
  4.     استفاده از پشم شیشه و مل و ماستیک جزو اقتصادی ترین روش های عایق تاسیسات می باشند که کمترین اتلاف را در انرژی گرمایشی ندارند.
  5.    در هنگام اجرای تاسیسات مکانیکال باید فضایی را برای پیچیدن عایق لوله ها و همچنین آچارکشی در نظر گرفت. همچنین بهتر است در قسمت هایی از کف که لوله های فاضلاب به صورت افقی اجرا شده باید به نحوی مشخص گردد.
  6.     از دیگر مسائل مهم بعد از اتمام اجرای تاسیسات، تست اولیه لوله های فاضلاب است که باید قبل از کاشی کاری صورت گیرد. در غیر این صورت ممکن است لوله ها نشتی داشته باشد و مجبور شویم آن عیب را برطرف سازیم.
  7.      توجه داشته باشید که لوله های آب سرد از آب گرم حداقل باید 10 سانتی متر از هم فاصله داشته باشند تا با اتلاف انرژی مواجه نشویم.
 

زمان اجرای تاسیسات در سقف وافل

زمان اجرای تاسیسات بعد از اجرای سقف وافل می باشد و تداخلی با اجرای سقف ندارد. اما در صورتی که قصد اجرای تاسیسات در داخل سقف وافل را داشته باشید باید پس از تکمیل سقف ( مش بندی، آرماتورگذاری، قالب گذاری ) و قبل از بتن ریزی باید لوله ها را در سقف جانمایی کنید و عملیات بتن ریزی بعد از آن صورت پذیرد. سایر مراحل اجرای تاسیسات تداخل یا همپوشانی با سقف وافل ندارد.
 

مراحل اجرای تاسیسات در سقف وافل

اجرای تاسیسات سقف وافل چندین مرحله دارد که انجام هر مرحله به صورت صحیح باعث کیفیت اجرای مرحله بعدی می شود. نقشه خوانی، لوله گذاری، بتن ریزی و اجرای لایه های نهایی روی کار از جمله مراحلی است که در اجرای تاسیسات مکانیکال ساختمان که یکی از موارد حائز اهمیت در هر سازه می باشد.
نقشه خوانی
 مشخص کردن تمامی مسیرهای تاسیسات در سقف وافل.
لوله گذاری
لوله گذاری در میان تیرچه ها به نحوی که مسیرهای پیشنهادی کاملا باز باشند و امکان اجرای نقشه به صورت کامل وجود داشته باشد.
بتن ریزی سقف
لازم است در این مرحله اطمینان حاصل نمود که لوله ها کاملا به قالب ها و لوله های بالا و پایین فیکس هستند و از مسیر خود خارج نمی شوند. زیرا انحراف از مسیر منجر به بسته شدن لوله ها توسط بتن می شود و در نتیجه مشکل ساز خواهند بود.
اجرای نهایی
در مرحله آخر پس از آن که قالب های وافل از سقف خارج می شوند می توان تاسیسات را در درون لوله ها (که باید کاملا باز باشند) اجرا کرد.
 
 
 
 
 
بازدید: 705تاریخ انتشار : 1401/12/09
    سقف وافل