خرید قالب وافل بازدید: 1766
 
 در کارهای بتنی هرگونه عملیات بتن ریزی مستلزم قالب بندی و آرماتور گذاری است از این رو واحد اجرایی به ناچار باید یکی از قالب های متداول و موجود در بازار را انتخاب کند. از بین انواع مختلف قالب ها و روش های بتن ریزی در کشورهای آسیایی، به خصوص کشور ما چوب و فلز از مصالح مرسوم به شمار می‌آیند. از طرفی علم عملیات قالب بندی به صورت تجربی در اختیار افرادی است که معمولا سالیان متمادی فعایت اجرایی داشته و طی سال ها کار عملیاتی، تجربه کافی را کسب کرده اند.
در انتخاب مصالح قالب بندی، در گام نخست به نظر می‌رسد که چوب با توجه به قیمت کمتری که نسبت به فولاد دارد گزینه مناسب تری است، اما در واقع چوب ها به ضایعات تبدیل و عمر مفید کمتری نسبت به فلز دارند بنا براین قالب فلزی گزینه معقول تری میباشد. این دیدگاه سبب شده است که استفاده از قالب فلزی در کارهای قالب بندی بسیار رواج پیدا کند، امروزه با استفاده از مواد مناسب پلاستیکی، قالب های پلیمری پا به عرصه ساختمان سازی گذاشته اند، از مهترین مزیت این قالب ها نسبت به قالب فلزی میتوان به ارزان بودن آن ها، سبک تر بودن قالب ها و از همه مهمتر امکان تولید مجدد آن و عدم دور ریز اشاره کرد. در این مقاله سعی شده است که به معرفی قالب های پلیمری و نحوه اجرای آن ها در اسکلت بتن آرمه (فونداسیون، ستون، دیوار برشی، دال، تیر و...) اشاره کرد و در آخر با مقایسه هزینه ای با ذکر یک مثال استفاده از این قالب را در قیاس با قالب فلزی به صورت مبسوط گزارش دهیم.

معرفی قالب های فلزی:

ورق های فولادی و نیمرخ های سبک سرد تا شده از ورق های فولادی متداول ترین مصالح برای ساخت قالب در ایران و یا خارج میباشد.



 
تصویر1-قالب فلزی متداول در بازار
به علت کمبود شدید منابع داخلی چوب در ایران و قیمت قابل توجه چوب وارداتی استفاده از قالب های فولادی در ایران رواج یافته و شرکت های داخلی متعددی در این زمینه فعالیت دارند.
ورق های فولادی مورد مصرف از نوع نرمه در بازار به نام ورق های روغنی معروف می‌باشند. این ورق ها شکل پذیری مطلوبی را دارا بوده و تغییر شکل های عملیات سرد تا شدگی رو به خوبی تحمل می‌کنند، در شکل زیر انواع نیمرخ های سرد تا شده که استفاده از آن ها در ساخت قالب فلزی متداول می‌باشد، نمایش داده شده است. ضخامت ورق های مورد استفاده برای ساخت این نیمرخ ها از 1 تا 4 میلی متر می‌باشند.
 

برای اتصال قالب های فلزی به یکدیگر تسمه های کناری صفحات و اجزای قالب بندی دارای سوراخ هایی هستند که فاصله محور تا محور آن ها 5 سانتیمتر است و این امکان را فراهم می‌کنند که بتوان از پیچ و مهره و یا گیره های پشت قالبی در هر جایی از قالب استفاده کرد.
فواصل کناری قالب ها به گونه ای تنظیم شده است که در صورت توسعه قالب بندی فاصله محور تا محور سوراخ ها 5 سانتیمتر حفظ شوند.
بعضی از قالب های فلزی در دو وجه عمود بر هم پیم و دو وجه دیگر سوراخ دارند که توسعه قالب ها بدون استفاده از اتصالات خاصی امکان پذیر است و سرعت عمل زیادی دارند. اتصال قالب ها در محل های خاص به وسیله تسمه های پیم دار و یا سوراخ دار امکان پذیر است.

                         

قالب های فلزی در سایزهای مختلفی تولید میشوند که بسته به ضخامت ورق مورد استفاده در اوزان مختلفی در اختیار پیمانکاران قرار میگرند، در تصویر زیر سایزهای متداول در بازار به همراه وزن قالب ها نمایش داده شده است.


جدول وزن قالب های تخت معمولی



جدول وزن قالب های کنج و فیلر
 
 

معرفی قالب های پلاستیکی:

قالب های پلاستیکی یا پلیمری با استفاده از تزریق پلاستیک به یک قالب ساخته شده از فولاد تولید میشوند، ایده اولی استفاده از این قالب ها به دلیل قیمت بالای فولاد و وزن بالای آن شروع شد، قالب های پلاستیکی بسته به مواد اولیه دارای کیفیت های متفاوتی میباشند، پلی پروپیلن، مواد abs، مواد سفید دست اول و ... از جمله مواد اصلی تولید قالب های پلاستیکی میباشند. مزیت اصلی این قالب ها نسبت به قالب های فلزی قیمت پایین آن ها (40درصد کمتر از قالب فلزی) و امکان بازیافت و تولید مجدد آن ها میباشد. هرچند بیشترین استفاده از قالب های پلاستیکی در سقف های دال و کف کشی تیرها میباشد اما از این قالب ها میتوان در قالب بندی ستون، دیوار و قالب دور نیز استفاده کرد.



تصویر دپوی قالب های پلاستیکی
 

قالب های پلاستیکی مشکی و سفید

 
مهمترین نکته در ماندگاری یک کالا در بازار بیشترین بازدهی و عملکرد در طی استفاده از محصول میباشد، هرچند قالب های فلزی نیز عملکرد فوق العاده ای دارند اما به علت اینکه هزینه اولیه بالایی را به پیمانکاران تحمیل میکنند، لذا استفاده از آن ها در وهله اول به مراتب هزینه بر تر از قالب های پلاستیکی یا پلیمری میباشد، برای روشن شدن موضوع در تصویر زیر نقشه قالب بندی فونداسیون یک پروژه ارائه شده است، که با کمک متره میزان قالب مورد استفاده بدست آمده است، در نهایت با توجه به قیمت روز آهن و پلاستیک در جدولی تمامی هزینه های تحمیل شده به پیمانکار ارائه شده است تا بتوان قضاوت فنی و اقتصادی مناسبی جهت خرید قالب فلزی یا خرید قالب پلاستیکی ارائه داد.


پلان قالب بندی فونداسیون (ضخامت فونداسیون برابر 80 سانتی متر میباشد)
 
پس از بررسی دقیق نقشه ها میزان قالب ساده (به غیر از کنج) به شرح زیر است:
 
 
میتوان نتیجه گرفت صرفا برای بستن یک فونداسیون که مجموع مساحت قالب بندی آن چیزی در حدود 66 متر مربع می باشد، استفاده از قالب پلاستیکی نسبت به قالب فلزی باعث کاهش 56 درصدی هزینه شده است.
هرچند در این مثال استفاده از قالب های پلیمری برای فونداسیون ارائه شده بود، اما میتوان به صورت کامل برای قالب بندی کل سازه، همین نتیجه را گرفت، انتخاب یک متریال و ابزار مناسب میتواند هزینه های اولیه پیمانکار را به شدت پایین آورد، شرکت آبا مفتخر است با داشتن خط تولید قالب های پلاستیکی در سایز های مختلف جوابگوی تمامی نیازهای پیمانکاران باشد.
  
بازدید: 619تاریخ انتشار : 1401/07/24
    سقف وافل